Како да донесеш одлуку у вези са својом будућности и како да преживиш пријемни? 

Крај средње школе је све ближи…

Драги наши матуранти, крај средње школе је ближи него икада. Налазите се на важној животној прекретници, стога желимо да вам дамо неколико корисних савета који ће вам, сигурни смо, помоћи да се успешно изборите са изазовима који вас очекују у наредних неколико месеци. Срећно!

Како да се избориш са обавезама и проблемима који следе?
  1. Донеси одлуку у вези са својом будућности

Када си уписивао средњу школу вероватно си се консултовао са родитељима. Тада си имао мање година и још мање искуства, ниси био сигуран чиме желиш да се бавиш у будућности, била ти је потребна помоћ и то је сасвим океј. Међутим, са 18/19 година си одрасла особа која би требало да зна шта жели да ради у будућности. Добро размисли шта је то што те чини срећним. Уколико желиш да упишеш факултет – супер. Уколико не желиш – и то је супер уколико имаш идеју шта ћеш радити после средње школе.

Важно је да знаш шта желиш и да идеш ка томе. Уколико не одредиш свој циљ и уколико си незаинтересован, наћи ћеш се у незгодној ситуацији где ћеш са једне стране слушати родитеље који те форсирају да се определиш за нешто, а са друге стране ће и тебе све то и те како оптерећивати и неће ти дати мира.

  1. Пријемни је препрека коју ћеш лако прећи

Пријемни је нешто око чега заиста не треба претерано да се бринеш. Знам, знам, то ти је тренутно вероватно највећа брига, што је нормално, али уколико учиш и верујеш у себе, не постоји разлог да себи ствараш додатни притисак тако што ћеш сумњати да ниси довољно добар и спреман да га одрадиш онако како ваља.

Уколико је факс који уписујеш већ годинама веома популаран међу матурантима, размисли о алтернативи. Не би било лоше да је имаш и да радиш два пријемна испита, како би, ако не упаднеш на један факс, имао прилику да упаднеш на други.

Пријемни је мала ствар у односу на бројне колоквијуме и испите који те очекују када кренеш на факс.
  1. Не иди за друштвом

Уколико твој најбољи пријатељ жели да упише факултет у другом граду, не дозволи да те то растужи или, још горе, наведе да и ти пођеш за њим. Држи се свог првобитног плана, упиши оно што желиш, а ако је пријатељ прави сигурно неће изгубити контакт само зато што студирате у различитим градовима. Ту су распусти и викенди, а да не причамо о телефонима и друштвеним мрежама, тако да ћете увек моћи да се чујете и видите.

  1. Не плаши се неуспеха

Врло често бруцоши који су били успешни у основној и средњој школи доживе шок када дођу на факултет и схвате да ту постоје и бољи од њих. Уплаше се да неће оправдати очекивања родитеља, да неће бити довољно добри и да факултет можда ипак није за њих.

Уколико се и теби то деси – ништа страшно. Нема потребе да испред себе постављаш превисоке циљеве. Учи, труди се и престани да се оптерећујеш. Не мораш да будеш најбољи, не мораш да имаш највише оцене. Дај себи времена да се снађеш и уклопиш и све ће доћи само од себе.

Студентски дани су сјајни уколико се добро организујеш и успеш да постигнеш и да учиш и да уживаш у слободном времену које имаш.
  1. Искористи студентске дане

Факултет је, кажу, један од најлепших животних периода. Како коме, рекли бисмо, али дефинитивно треба лепо да искористиш своје студентске дане. На првом месту је учење, али одмах иза њега треба да иде и дружење, испијање кафа на паузама између предавања, изласци, тренинзи итд. Уз добру организацију има времена за све. Што је дан испуњенији најразличитијим активностима, то ћеш бити срећнији и лакше ћеш подносити факултетске обавезе.

Ања Минић

Фотографије: Unsplash

Leave a comment