У петак, 17. маја, на Тргу републике у Новом Саду одржан је први новосадски Прајд. 

Први новосадски Прајд окупио је неколико стотина грађана.

Догађај је почео у подне, на Тргу републике, где се окупило неколико стотина грађана који су уз себе носили заставе дугиних боја, симбол ЛГБТ популације. Њихов слоган био је Изађимо заједно, а сам Прајд представљао је завршни догађај у оквиру прве Новосадске недеље поноса која је почела 13. маја, са циљем да се обележи Међународни дан борбе против хомофобије, бифобије и трансфобије.

Учесници Прајда уз себе су имали обележја у дугиним бојама.

Вукашин Гроздановић, председник ОПЕНС-а, истиче да су људска права један од најважнијих аспеката живота младих, па је потребно трајно обезбедити механизме против насиља и дискриминације.

Ово је добар почетак, али је потребно да се учини још много тога како би ЛГБТ популација могла да ужива иста права као и остали грађани, а ми ћемо им у томе помоћи, додао је Гроздановић.

Председник ОПЕНС-а, Вукашин Гроздановић.

Циљ овог скупа био је указивање на положај ЛГБТ популације, а како истиче један од организатора групе Изађи, Филип Коцевски, њихова жеља је да се овај догађај понови и следеће године и да укључи и шетњу.

Желимо да живимо слободно, уздигнуте главе. Не желимо да се вратимо у четири зида, хоћемо да будемо оно што јесмо. Тражимо право на заснивање породице, на болничке посете, наслеђивање и право на здравствену заштиту, додао је Филип.

Филип Коцевски, један од организатора групе Изађи.

Окупљенима се обратила и заменица градоначелника Новог Сада, Љиљана Коковић, која је навела да су прави проблеми обично табу, како у Србији тако и у свету. Пожелела им је да уживају данас и да сви заједно пошаљу поруку мира и толеранције.

Заменица градоначелника Новог Сада, Љиљана Коковић.

Међународни дан борбе против хомофобије, бифобије и трансфобије обележава се 17. маја. Тог дана, 1990. године, хомосексуалност је уклоњена из Међународне класификације болести Светске здравствене организације.

Ања Минић

Фотографије: Марија Ердељи

Leave a comment