У Музеју Војводине, у Новом Саду, отворена је изложба ,,Испит зрелости: Матуранти гимназија у Војводини од половине 19. века до 60-их година 20. века”.

Ауторке изложбе – Љубица Отић, музејска саветница, и Чарна Милинковић, виша кустоскиња.

У учионици која је реконструисана по угледу на оне са краја 19. и почетка 20. века, кроз сачуване школске извештаје, ђачка сведочанства, одећу која се носила у том периоду и кроз фотографије матураната, приказана је друштвено – политичка и васпитно – образовна клима на подручју Војводине у периоду од сто година.

Реконструисана учионица.

На отварању изложбе присутнима су се обратили: министар културе и информисања, Владан Вукосављевић; директор Музеја Војводине, др Драго Његован; директор Гимназије ,,Јован Јовановић Змај”, др Радивоје Стојковић; покрајинска секретарка за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама, Драгана Милошевић.

Обраћање присутним посетиоцима.

Владан Вукосављевић, министар културе и информисања, истиче да је један од најважнијих задатака нашег друштва улагање у просвету, културу и образовање.

Нисам сигуран да би матуранти с почетка 20. века разумели неке погледе на свет матураната са почетка 21. века, али у историји је одувек било тако. Свака генерација и неколико узастопних генерација чине карактеристично сведочанство о духу времена и своје епохе. То се мења, не драстичним корацима, али сваке епоха носи своја обележја, каже Владан Вукосављевић.

Владан Вукосављевић, министар културе и информисања.

Ми смо покушали на изложби да обиљем докумената, уџбеника и сведочанстава да дочарамо то време и сам систем образовања, али исто тако и начин забављања младих, њихов друштвени живот, матурске балове, начин одевања од школских дана па све до матурског бала, истиче Љубица Отић, ауторка изложбе.

Део учионице.

Ања Минић

Фотографије: Марија Ердељи

Leave a comment