Сваки Хришћанин зна колико је празник Христовог васкрснућа важан за све оне који заиста верују у Бога. Само васкрсење је чин победе живота над смрћу, чин којем се сваки човек радује. Отуда је и сам празник и најрадоснији хришћански празник.

Исус Христос је проповедао веру у једног Бога, што се његовим сународницима није свиђало. Христос је проповедао и учио вишим вредностима. Његови следбеници су поред његових ученика, који се називају апостолима, били и многи други становници Израела, који су радо слушали његове проповеди. Он је поред беседа казивао и о будућим догађајима, рекавши им да ће бити много ратова, глади, земљотреса, али да увек верују у Бога и да ће и их само вера избавити од смрти. На крају времена Он ће доћи поново са својим анђелима, да суди свим људима. Онима који су веровали и живели према хришћанским моралним начелима, подариће вечни живот.

Исусове проповеди су привлачиле на хиљаде људи, а нека од најпознатијих учења су Беседе на гори, у којима су Блаженства и Оче наш. У свим својим алегоричним причама, он је охрабривао безусловну самопожртвовану љубав према Богу и свим људима. Учио је о опраштању, понизности, несебичности, а најпре о љубави према свима, како непријатељима, тако и пријтељима. Права вера је дубоко усађена у срцу сваког човека, а она се исказује молитвом и понизним држањем.

„Благо вама који сте сиромашни; јер је ваше царство Божије.

Благо вама који сте гладни сад; јер ћете се наситити.

Благо вама који плачете сад; јер ћете се насмејати.“

Јеванђеље по Луки, глава 6:20-26

 

Христос је знао да ће га један од његових ученика издати и да ће ускоро бити погубљен. Када је дошао у Јерусалим на прославу пасхе, народ га је дочекао са узвицима: „Цар Израиљев!“ Током исте недеље Исус је прослављао пасху са својим ученицима, познату као Тајна вечера. Тада им је саопштио да ће га један од њих издати. Те исте вечери Исус је у тајности ухапшен.

Свештенички поглавари су га оптужили за богохуљење и предали римском прокуратору Понтију Пилату. Исус је разапет на крст на брду Голгота на Велики петак. Тај дан је најтужнији дан за све Хришћане и не празнује се, чак се ни црквена звона на оглашавају.

Васкрсење се догодило трећег дана од распећа. Поред гробнице у којој је било положено његово тело, стајао је анђео, а гробница је била празна. Једна од жена мироносица је била и Марија Магдалена, којој је анђео објавио вест о Христовом васкрснућу.

Фарбање јаја

 

Обичај да се фарбају јаја потиче од предања да је Марија Магдалена након Христовог вазнесења дошла у Рим да проповеда Хришћанство. Она је стала пред цара Тиберија и поклонила му црвено јаје у знак Христовог васкрснућа. Јаје је симбол живота, а његова црвена боја симбол Христове невино проливене крви. Фарбањем јаја у црвено слави се живот и страдање, али и победа живота над смрћу

 

 

Аутор: Тања Савовић

Фотографије: Марија Ердељи

Leave a comment