Едукативне и циркуске радионице, изложбе и фестивали, књига и стрип, музика и филм, позориште и игре и још бројне активности обележиће мај у Новом Саду.

Мај у знаку младих

Најмлађи суграђани, основци, средњошколци, студенти, омладина Новог Сада, имаће прилике да пронађу културне садржаје сходно својим интересовањима, али и да се укључе у креирање нових, другачијих културних садржаја, да уче о европским вредностима и покажу на који начин могу да допринесу културној слици града.

То је фокус нове платформе „Будућност Европе“ пројекта „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ у оквиру које нас очекују бројни догађаји, различитих организација и културних установа, а осим тога, Нови Сад ће угостити и омладину из разних земаља Европе, који ће овде представити своје стваралаштво и повезати се са вршњацима.

Програм отвара међународна конференција „Будућност Европе“ која ће се одржати 9. маја у културној станици Свилара, где ће се представити млади из 14 организација широм Европе. Они ће презентовати мишљење њихових суграђана о будућности Европе и променама које желе да се десе. Посетиоци ће се упознати и са шест идеја које предлажу управо млади, а тичу се будућности Европе, у склопу пројекта „50 идеја младих за будућност Европе” чији је носилац ОПЕНС 2019.
Део платформе биће и традиционални концерт „Ритам Европе“ који већ 13 година организује Студентски културни центар Нови Сад, поводом Дана победе над фашизмом.

Такође, у организацији СКЦНС 7. маја биће одржана Изложба плаката поводом Дана победе над фашизмом, која ће претходити свечаном отварању.

„Будућност Европе“ у културним станицама

Већи део активности током маја биће у Културним станицама, попут обележавања стогодишњице Баухауса кроз изложбе и предавања, док ће студенти архитектуре повести Новосађане у шетњу која ће покренути питања о утицају Баухауса на архитектуру модерног Новог Сада.

У културној станици Свилара биће организован Форум театар „И шта ћемо сад“, у оквиру ког ће бити представљен програм „Европско менторство“ намењен средњошколцима и студентима. Посетиоци ће имати прилике да присуствују радионици коју организује ОПЕНС 2019 „Омладински активизам у заједници“ и програму ОПЕНС: Радна соба: „Све(т) на длану“ о могућностима, стипендијама и програмима за усавршавање младих, али и да чују искуства других.

Поред тога, биће одржана и представа „Повуци потегни“. Представа покреће тему евроскептицизма кроз фантастичан приступ 25 младих учесника који су на представи радили уз вођење позоришних стручњака трупе „Држ не дај“.

Још један занимљив догађај овог маја у Новом Саду биће и „Форум креативна Европа“ који „Нови Сад 2021“ реализује у сарадњи са Деском Креативна Европа у циљу изучавања и презентације нових метода међународне културне сарадње.

Свилара ће, такође, бити домаћин и изложбе студената Академије уметности, бројних радионица, а угостиће и хор Универзитета Аркансас „Скола Канторум“ који има славну историју, дугу више од 50 година.

Што се тиче културне станице Еђшег, она ће посебно бити занимљива најмлађим суграђанима због едукативно-ликовних радионица, као и радионица циркуса. Наступ ће одржати и оркестар „Добри људи” ШОСО „Милан Петровић“, који чине млади са инвалидитетом и који користе „Соундбеам техногију“, а биће организован и концерт „Нова српска музика за хармонику – бајке за децу“ као део 4. Интернационалног фестивала Еуфонија. На истом месту крајем маја биће одржани и Дани Израела, у оквиру којих ће наступити хор јеврејске општине „Хашира“, а биће и пројекције израелских филмова.

Еђшег ће бити и место два фестивала: „Дани фантазије“, дводневног фестивала епске и научне фантастике, посвећен свим љубитељима друштвених и видео игара, књига, стрипова, филмова и ТВ серија са датом тематиком, а у оквиру ког ће бити организовани турнири, радионице и предавања.

„Фестивал младих неафирмисаних уметника“ биће прилика да млади сликари, фотографи, музичари, песници широј публици представе своје радове.

У обе културне станице за сам крај маја резервисано је својеврсно дружење са комшијама поводом обележавања Светског дана комшија.

Ово није све што се тиче фестивала, поготово када су у питању најмлађи пошто ће у холу Спортског центра Слана бара бити организован „Театар на дар 2019“ – фестивал кратких позоришних форми за децу Удружења „Новосадски кутак“. Део платформе „Будућност Европе“ биће и Фестивал оптимизма „Јуниор и бејби Егзит“ средином маја, као и Змајеве дечије игре које ће, традиционално, бити одржане почетком јуна.

Платформа „Будућност Европе“ део је пројекта „Нови Сад 2021“, а у оквиру ове платформе, током маја биће отворена и три конкурса: за представнике независне и јавне културне сцене, за пројекте сарадње наших уметника са Темишваром, Европском престоницом културе 2021. године и за суфинансирање четири пројекта који су добили финансирање из програма Европске уније.

Детаљан програм можете погледати ОВДЕ.

Leave a comment