Како изгледа будућност Европе и која је улога младих у том процесу?

С обзиром на то да се свака дискусија о Европи и њеној будућности углавном одвија између доносиоца одлука, Београдска отворена школа је отворила конкус који има за циљ да подстакне све младе људе и омладинске групе да представе своје идеје које на најбољи начин представљају њихову визију боље Европе!

Конкуриши!

Без обзира да ли је боља Европа рефлектована кроз решавања локалног проблема, кроз подстицање регионалне сарадње или кроз конкретне механизме за спровођење одређених политика, сада имате могућност да предводите Европу својом визијом и решењима!

Позив је отворен свим младима (од 15 до 30 година) које охрабрујемо да са нама поделе своју идеју за бољу Европу и тако буду награђени. Добићете могућност да дискутујете и обликујете идеје заједно са другим сјајним младим људима из 9 држава Подунавског региона (Аустрија, Босна и Херцеговина, Црна Гора, Хрватска, Чешка, Словачка, Словенија, Румунија и Молдавија) и експертима из различитих области на Креативном хабу који ће бити одржан у јуну 2019. године (сви трошкови покривени). Хаб се одржава у Новом Саду, који је проглашен за Европску престоницу младих за 2019. годину. Након Хаба, заједно са експертима и вршњацима из целе Европе имаћете могућност да заговарате своје идеје и тако заједно допринесемо бољој Европи, а резултате нашег рада ћемо представити на завршној конференцији 2020. године.

Своју идеју можете пријавити самостално или у оквиру неформалне групе (до 5 особа), а свака идеја биће вреднована на основу критеријума иновативности, креативности и спроводљивости, а можете предложити локалне иницијативе, промотивне кампање, образовне програме или друге идеје који као кључне актере имају младе!

Твоја идеја треба да пружи одговор на неку од понуђених тема конкурса:

Мобилна Европа и путовања
Како можемо оснажити везу између младих у Европи?
Младима је потребно више прилика као што су…

Будућа занимања за Европу
Који ће послови бити тражени у будућности у Европи и како можемо стећи нова знања и вештине потребне за њих?
Како можемо подстицати предузетнички дух у локалној заједници?

Инклузивна Европа
Ако желимо више инклузивног простора за младе у Европи, потребно је да…
Ми можемо учинити програме за младе у Европи инклузивнијим уколико….

Eko-Friendly Европа
Како можемо бити еколошки освешћени?
Како твоја локална заједница може бити еко-фриендлy?
Које би било твоје решење за проблеме у вези са животном животне средине?

Tech-Europe
Како технологија може оснажити нас и нашу локалну заједницу?
Како технологија може оснажити Европу?

Европа за тебе
Какву промену желите да видите у својој локалној заједници или региону и како можете допринети да се то оствари?
Зашто желим да останем у Европи?

Можете послати своје идеје попуњавањем обрасца за пријаву који је доступан на ОВОМ линку до 30. априла 2019. године. Ако имате додатних питања, контактирајте нас на jovana.bozickovic@bos.rs.

Циљ конкурса је да подстакне ширу дебату о будућности Европе и могућим правцима развоја, као и да омогући повезивање младих из Европе. Више информација можете пронаћи ОВДЕ.

Пројекат реализују Београдска отворена школа и партнерске организације из Подунавског региона, а подржан је од стране Европске престонице младих Нови Сад (Омладинска престоница Европе Нови Сад – ОПЕНС) са главним циљем да допринесе активном учешћу младих у осмишљавању и имплементацији иновативних идеја широм Европе. Пројекат се финансира из буџета Министарства културе и информисања, Покраијнског секретаријата за спорт и омладину АП Војводине и Града Новог Сада како би се остварили циљеви Омладинсе престонице Европе 2019.

Извор: Mingl

Leave a comment