ОПЕНС (Омладинска престоница Европе) је у протеклом периоду организовао школу друштвено-омладинског предузетништа. За 4 викенда, током којих су одржаване радионице, учесницима школе представљено је како да буду проактивни, покрену посао којим желе да се баве, спознају како да реше одређени друштвени проблем и креирају позитивни друштвени утицај.

омладинског предузетништва

Предавачи су учесницима покушали да приближе сам појам предузетништва, пренесу знања, искуства и вештине које имају и предоче могуће компикације. Сваки члан групе имао је могућност да са предавачима разговара о својој идеји.

„Убацили смо друштвене игре у једну од радионица, где ће млади моћи да науче основне појмове за бављење друштвено-омладинским предузетништвом. Концентришемо се, за почетак, на идеје које имају своје основе и које се могу реализовати као друштвено-предузетничке, а потом и како би конкретно могли да их изведу. Игра им може помоћи да сазнају које су то кључне фазе у оснивању и развој предузећа и да разумеју шта је то што је основа и која је суштина,“ каже водитељ радионице Урош Антић.

Радионице су посвећене развоју личног, професионалног и креативног појединца, као и умрежавању младих и креативних људи. Учесници програма такође учествују у стварању иновативних идеја и догађаја.

„Научио сам како треба да изгледа јендо друштвено-омладинско предузетништво. Схватио сам да постоје изазови кроз цео процес, и како их пребродити. Добили смо савете како бисмо ми сами могли да порадимо на себи. Нестрпљиво чекам крај, како бих сазнао како набавити финансијска средства за реализовање идеја,“ каже Алекса Станишић, учесник школе.

Пројекти као што је овај се организују у циљу пружања адекватне подршке и знања. Идеја је  подстицање што већег број младих да се осамостале и развију своје почетне идеје.

предузетништва

Текст и фотографије: Матеја Нинковић

Leave a comment