Креативни, млади познаваоци дигиталних технологија имаће 48 сати да осмисле ефикасна решења за брзо и поуздано проналажење корисних информација о могућностима коришћења ЕУ донација у Србији.

Такмичи се и ти!

Први #ЕУзаТЕБЕ хакатон, врхунско такмичење идеја и дигиталних стратегија, одржаће се у Београду од 17. до 19. маја у просторијама ICT HUB-a (Краља Милана 10). Главни задатак учесника ће бити да предложе приступе, механизме или активности за које верују да би могли успешно промовисати могућности и начине приступа фондовима Европске уније (ЕУ) у Србији. Укупни наградни фонд износи 5.000 евра за три одабрана решења, док су за првопласирано решење обезбеђена и посебна финансијска средства за спровођење тог пословног решења у дело.

Већ скоро две деценије, бројним пројектима и стручном помоћи, ЕУ подржава реформски процес у Србији. Унапређује се здравствена заштита, енергетски сектор, помажу предузетници, организације цивилног друштва и медији, унапређује се животна средина, пољопривреда и производња хране, унапређује рад државне управе… Постоје и бројне могућности подршке у образовању, иновацијама, у развијању културних пројеката, (само)запошљавању, али су начини долажења до информација о тим могућностима разноврсни и не баш добро познати јавности. Како их приближити јавности и учинити ближим – биће главни изазов за учеснике Хакатона.

На овом такмичењу могу учествовати искључиво тимови од најмање 4 и највише 6 чланова који су спремни да развију и спроведу у дело предложена решења. Тимови ће током 48 сати непрекидно радити на предлогу решења, трудећи се да одговоре постављеном задатку. Предложено решење може бити дигитални садржај (wеб или мобилна апликација, претраживач, додаци за претраживаче, решења применљива на друштвеним мрежама…) или може бити део активности или кампање које укључују коришћење дигиталне технологије.

Током хакатона, учесницима ће бити на располагању врхунски предавачи и ментори, из Делегације ЕУ и ICT Hub тима, а посебну пажњу такмичари морају посветити и припреми за јавни наступ (тзв. pitching).

Тиму са победничким решењем биће на располагању пет месеци да уз подршку ICT Hub тима спроведе свој предлог у дело и олакша и приближи сналажење грађана у бројним могућностима коришћења ЕУ фондова у Србији.

Пријаве су отворене до 6. маја 2019, а више информација о догађају, условима и начину пријаве можете наћи на сајту.

Хакатон финансира Делегација Европске уније у Србији, а реализује га ICT Hub.

 

 

Leave a comment