У Београду је одржана додела диплома вршњачким едукаторима који су претходних месец дана реализовали радионице са средњошколцима у оквиру три едукативно-превентивне кампање Канцеларије за младе Града Београда и ЦЕПОРА – Центра за позитиван развој деце и омладине.

Да ли те занима едукација?

Током марта и априла преко 1.000 београдских средњошколаца из 10 средњих школа је дискутовало са својим вршњацима едукаторима о темама вожње под дејством алкохола, говора мржње и родне равноправности. Заједно су истраживали своја и туђа мишљења, стање у друштву и учили су једни од других како да виде свет из различитих перспектива и како да шире поруке толеранције, одговорности и равноправности.

„Сјајно искуство! Изненадила сам се колико сам кроз рад са другима сазнала и ствари о себи и како сам са сваком одржаном радионицом била сигурнија. Најдивније ми је то што сам код сваке групе са којом сам радила видела те мале промене које се буквално дешавају ту, и које знам да ће довести до неких великих промена у будућности. Диван осећај!“, истиче једна од 68 вршњаких едукатора. Разумевање себе и других, освешћивање последица сопственог понашања, јачање осећаја заједништва – главни су ефекти које млади истичу да су добили кроз овај програм.

Вршњачке едукације су се спроводиле у оквиру едукативно-превентивних кампања „Или возиш или пијеш“, „Не говору мржње“ и „Родна равноправност“ које спроводе Канцеларија за младе Града Београда и ЦЕПОРА – Центар за позитиван развој деце и омладине. Едукатори су, пре укључивања у рад са средњошколцима, прошли кроз шесточасовну обуку, а све време током рада су имали подршку ментора.

Извор: Канцеларија за младе града Београда

Leave a comment