Интернет као алат модерног доба заиста може да понуди много корисних информација. У скорије време се на интернету могу наћи бројни такозвани „life hacks”, односно трикови који олакшавају одређене поступке.

Како смо ми увек присталице алтернативе, одлучили смо да наведемо неколико од њих у нади да ће ти бити од помоћи.

Кухињски трикови

Џејми, чувај се!

Када научиш ових неколико кухињских трикова, осећаћеш се као да си надмудрио и самог Џејмија Оливера.

Уколико избегаваш кувана јаја (која су врло здрава и укусна) јер ти треба вечност да их ољуштиш, овај трик је за тебе. У воду где се кувају јаја убаци кришку лимуна или кашичицу соде бикарбоне – љуска ће бити одстрањена за неколико секунди!

Време које си проводио чекајући да се ослободи микроталасна како би загрејао јело је такође протраћено. Када ставиш шољу поред посуде на дну и на ту шољу ставиш други тањир или чинију, загрејаћеш два јела истовремено.

Након ових јела би ти пријао освежавајућ хладни напитак, зар не? Уместо да посегнеш за ледом који ће се растопити и разблажити укус пића, боља опција је да користиш смрзвуто воће које има исту функцију а пружа много лепшу арому.

Трикови за „по кући“

Чистоћа је пола слоге са цимерима

Одржавање хигијене дома није једноставан подвиг, нарочито за нас „омладинце.“ Ови трикови су једноставни колико су и ефикасни, а што је најважније, родитељи ће бити поносни на тебе када виде како се лепо сналазиш у погледу домаће радиности.

Мрави с којима не желиш да делиш дом ће нестати уколико их попрскаш са мешавином од ¾ воде и ¼ соли. Паукови не воле мирис менте, стога ће их отерати мешавина воде и уља од пеперминта.

Када се решиш напорних инсеката, време је да освежиш дом пријатним мирисом. За то ти је потребно само неколико комада коре од поморанџе и грејање. Када кору ставиш на топао радијатор, соба замирише на наранџу за само пар минута.

Међутим, чистоћа сама по себи понекад није довољна те је потребно обратити пажњу и на уредност. Ормар који изгледа као да је у њему експлодирала атомска бомба може да поквари целокупан утисак. Препоручујемо ти да испробаш трик са ролањем одеће који је једноставнији од слагања а заузима и мање места у ормару.

Цаке електронике

За све зависнике од електронских уређаја

Сви они који су „залепљени“ за своје електронске уређаје ће наћи ове трикове корисним, ако не и неопходним.

Колико пута ти се десило да мораш да идеш негде ускоро а батерија од телефона ти је на издисају? Уколико још имаш који минут да га допуниш, пребаци га у режим летења. На тај начин ће се батерија напунити много брже.

Компјутераши, обратите пажњу! Ово је за вас. Када твој лаптоп може да послужи као додатна рингла у кући, направи кулер од повећег картона за јаја. Ово можда није естетски најпривлачнија опција али јесте најекономичнија. Оно што јесте естетски привлачно је чист компјутер. Чак и најкомпликованији део за чишћење – тастатуру –  можеш очистити лако уз помоћ самолепљивог папирића. Тапкањем лепљиве стране папирића по тастатури ћеш покупити све трунчице које су се завукле између типки. Комп као нов!

 

Кристина Цветковић

Фотографија: unsplash.com

Leave a comment