Пред неколико десетина страних амбасадора, представника града Париза, српских студената у Паризу, као и француског дипломатског кора у Културно-информативном Центру Републике Србије у Паризу ОПЕНС је организовао пријем, како би широј заједници представили могућности за младе у 2019. години у Новом Саду, као и глобалну и европску димензију ове титуле.

ОПЕНС

Пројекат ОПЕНС 2019. године је наш пројекат за будућност. Желимо да у овој и у свим предстојећим годинама, својим примером помогнемо развоју и побољшању услова живота за младе у целој земљи. Град Нови Сад је отворио врата за све креативне, добронамерне људе који младост и образовање виде као највећу потенцијал за развој и желе да то искористе за нашу заједничку будућност,” нагласио је заменик градоначелника Новог Сада, Срђан Кружевић.

Обраћајући се присутнима, амбасадорка Србије у Паризу, Наташа Марић, рекла је да ма колико то била флоскула – на младима свет остаје. Она каже да среће пуно наших студената у Паризу, те да јој је јасно да се млади неће враћати у нашу земљу ако не виде перспективу, те да смо на добром трагу са радом и образовањем.
Идеја представљања амбасадама и дипломатском кору европских градова јесте да се створи простор за умрежавање и партнерство са организацијама и институцијама из Париза, као и да се шира заједница информише о активностима у Новом Саду у 2019. Години
„Ови пријеми имају двојаку важност. Наши људи у иностранству разумеју контекст у ком представљамо шта све радимо и могу да помогну у тражењу партнера за остваривање програма које спроводимо и могу бити мост између нас и француских партнера. Мислим да је такође важно да дијаспора буде упозната са тиме шта се дешава у Новом Саду и колико напредујемо,“ објашњава координатор ОПЕНС2019, Вукашин Гроздановић.
Ово је тек прва станица. Током наредна два месеца, за Нови Сад – град младих, чуће више стотина представника дипломтаског кора Европе, представници европских невладиних организација и различитих влада и локалних администрација у градовима широм Европе. Идеја је да их заједно са Градом Новим Садом упознамо са најважнијим пројектима Новог Сада, те да их позовемо да у години младих посете Град који је носилац две престижне европске титуле.

 

Leave a comment