Ближи се крај школске године и матуранти већ увелико мозгају који планови доносе најбољу будућност. Доносе одлуке које ће их пратити кроз цео живот. Могућности су велике, али да ли су исправне? Питање је вечито… Проверили смо код неколико њих које факултете ће уписати и зашто баш те. 

средње школе

Милица, Гимназија ,, Лаза Костић“

Планирам да упишем Природно-математички факултет,смер Гастрологија. Дуго сам се премишљала између туристичког и угоститељског смера, али ипак сам се удлучила за гастрологију. Кулинарство је нешто што ме је одувек занимало. Старије сестре су ми много помогле у избору. На овом факултету нема превише предмета које не волим, као што је математика. Иако нисам у средњој школи имала баш најбољи просек, мислим да ћу успети да упишем гасторологију јер, како сам чула, није много тешко.

Бојана, Карловачка гимназија

Завршавам Карловачку гимназију и планирам да упишем Учитељски факултет у Сомбору. Привлачи ме рад са децом. Није ми баш најближе, јер сам из Новог Сада, али ми је то једина жеља. Живећу у студентском дому. У почетку ће ми сигурно бити тешко, али временом ћу се навићи. Пошто имам познанике и пријатеље у Сомбору, немам велики страх од усамљености.

средње школе

Милош, Средња машинска школа

Завршавам Средњу машинску школу и не планирам да уписујем факултет. Не волим да учим и никада нисам био за то. Родитељи ми не дају онолико новца колико бих волео да имам, па морам нешто и сам да зарадим.Планирам да се одмах по завршетку средње школе запослим у породичној фирми.

 

Као и увек, жеље и планови су различити. Наши саговорници су се водили другачијим критеријумима када је реч о овој одлуци. Некима од њих ће ово бити остварење велике жеље, да уче оно у чему се највише проналазе, док ће други одмах да уђу у свет одраслих, запосле се и заврше своје школовање.

Какви су твоји планови?

 

Катарина Гужвица

Фотографије: Марија Ердељи

Leave a comment