03-24.04, 18:00-21:00h
ОПЕНС канцеларија, Лазе Телечког 2, Нови Сад
ОПЕНС2019 и Независни филмски центар Кино Клуб Нови Сад вас позивају на ОПЕНС школу кратког филма, у трајању од 4 радионице.

Како да боље организујем своје време
Пријави се на радионицу!

Циљ радионице је да учесници индивидуално или у тимовима реализују кратке документарне или игране филмове са темом младих у Новом Саду.

Током трајања радионице, у четири тросатна термина, полазници ће проћи све фазе рада на једном филму – од идеје и разраде сценарија до његовог снимања и монтаже.

Филмови ће се радити техником коју радионичари поседују, мобилним телефоном, фото апаратом или камером. У питању је интезиван курс кроз који ћемо проћи све могућности и тактике герилског снимања филма приручним средствима са циљем да крајњи резултат што боље изгледа.

Програм рада:

1. Упознавање са темом и и начином рада на радионици. (03.04.) Упознавање радионичара. Разговор о идејама за филмове који би радили. Примери филмова који су настали сличном методом.
Кратак курс како се пише синопсис и сценарио за кратки документарни односно кратки играни филм. Вежбе писања сценарија.
Учесници радионице ће имати домаћи задатак да до следећег часа саставе свој предлог сценарија.

2. Разговор и анализа сценарија. (10.04.)
Сугестије како да се сценарији даље развијају. Подела у тимове по критеријуму сличних или сродних идеја за филм.
Кратак курс снимања филма камером, фото апаратом и мобилним телефоном- шта је жижна даљина, шта отвор бленде, како подесити осетљивост камере и дужину експозиције, како ти параметри утичу на снимљену слику, како их креативно користити и како се снаћи када техника не допушта њихову контролу. Снимање по дану, снимање по мраку, основна поставка светла и основе снимања звука.
Учесници ће имати за домаћи да финализују своје сценарије.

3. Израда плана снимања. (17.04.)
Одабир локација, израда и набавка неопходне реквизите за снимање.
Основи филмског језика- филмски планови, ракурси и покрети камере. Како их користити. Израда књиге снимања за филмове који ће бити реализовани.
Домаћи задатак биће да учесници припреме снимања у складу са договореним планом снимања.

4. Снимање филмова по утврдјеном плану, прегледање материјала и груба монтажа филмова. Основни принципи и могућности обраде слике и тона у монтажи. (24.04.)
Домаћи задатак биће да учесници припреме материјал неопходан за монтажу- музику, титлове, додатну графику, додатне инсерте ако треба итд.

Вoдитељ радионице:
Филип Марковиновић је филмски, позоришни и тв редитељ из Новог Сада. Урадио је до сада више десетина позоришних режија, кратких играних и документарних филмова као и више стотина тв емисија. У оквиру НФЦ Кино клуб Нови Сад до сада је водио више радионица у Новом Саду, земљи и региону.

Учешће на радионицама је бесплатно али је потребна претходна пријава. Сви заинтересовани млади, попуните кратаку онлине пријаву у форми упитника на следећем ЛИНКУ најкасније до 01.04. до 16 часова. Свим одабраним учесницима шаљемо мејл потврде.

Видимо се!

 

 

Leave a comment