Пре него што је постала само даска, била је кутија. Наравно, била је дрвена, како би се за њу могли зашрафити точкови и како би се у њој неко могао возити.

Где је све почело?

Иако се не зна ко је тачно први возио скејтборд, сви ће се сложити око тога где је настао. Било је то у Калифорнији, 1940-их. Наиме, сурфери су желели неки вид забаве, сличан сурфингу, који ће му постати замена када је океан миран и нема таласа. Сумњамо да је ико од њих могао да предвиди како ће се даље развијати овај спорт.

Скејтове су углавном правили у сурферским продавницама, а тек 1960-их су се појавиле прве компаније које су почеле да их производе. До тада су их многи и сами правили, али од порозних материјала који нису могли дуго да издрже вожњу по асфалту, посебно када говоримо о производњи точкова. Многи су их правили од глине.

Skateboarder Magazine и прво такмичење

Први часопис о овом спорту, који је изашао 1964. године био је The Quarterly Skateboarder. Бавили су се свим актуелним дешавањима, између осталог и првим Националним такмичењем, одржаним наредне године у Калифорнији. Како је ово још увек био нови спорт, постојале су у почетку само две дисциплине freestyle и dowhill race.

Скејтпаркови

Скејтпаркови су у почетку били празни базени. Калифорнија се током 1970-их суочила са великом сушом, те није било довољно воде да се напуне базени. Скејтбордерима или сурферима је то дало једну нову идеју, зашто не пробати туда возити скејт? Након тога почели су се правити и скејт паркови какве данас знамо.

Након скејтпаркова почеле су се градити и различите рампе, како би поставили нове изазове скејтерима. Најпопуларнија је била вертикална рампа, где је главни циљ био што дуже „лебдети“ у ваздуху са скејтом.

Streetskating

После екпанзије ове индустрије 1980-их и различитих рампи и скејтпаркова, скејтери су одлучили да се врате на улице. Одлучили су да узму своје „даске“ и да попут сурфера „плове“ градом. Наравно, идеја је била урадити што луђи трик на скоро свему или уз помоћ свега што се на улици могло наћи.

Даска на точковима

Скејтборд или даска на точковима, какву данас познајемо, прошла је кроз различите облике, а и данас постоји више врста. Сада нису само даске, додато је још неколико измена како би била што савршенија за вожњу.

Од своје експанзије 1980-их, скејтбординг је до данас само напредовао. Пре свега, када су у Америци увидели како се овај спорт брзо шири, појавиле су се компаније које су почеле производити даске, точкове, патике и сву додатну опрему, потом и велики број часописа. Након Америке, скејтинг се раширио и у другим деловима света.

Постао је толико популаран да је званично проглашен за спорт и наћи ће се на следећим Олимпијским играма. Поред тога, у великом броју земаља постоје и изложбе на којима можемо видети даске или бордове који су осликани тј. коришћени као уметнички материјали или платно.

Сасвим сигурно можемо рећи да је даска на точковима постала не само Олимпијски спорт већ и део популарне културе.

Адријана Турајлић

Leave a comment