Geekstone Heros Talks je путујућа једнодневна конференција настала из жеље за ширењем знања и вештина из области ИТ-а. Путовање је започето 23. фебруара у Стартит Центру Шабац, а следећа станица је Стартит Центар Инђија, 30. марта са почетком у 11 часова.

Путујућа ИТ конференција

Идеја организатора је да се кроз четири предавања обраде теме из различитих сегмената ИТ сектора: фронт енд, бацк енд, неуронске мреже и пројецт менаџмент. Предавања су конципирана тако да могу да понуде адекватан садржај почетницима, али и онима са ширим искуством у ИТ-ју. Поред едукативне улоге, конференција има за циљ повезивање и умрежавање са стручњацима из ових области на нивоу целе земље.

Предавачи и теме

Фронт-енд: Шта људи мисле, а шта је заиста фронт-енд? — Слађана Миљановић
Многе заблуде круже око фронт-енд девелопмента. Већина људи не зна чиме се фронт-енд девелопери баве, иако за само занимање постоји велико интересовање. Слађана Миљановић ће посетиоцима представити чиме се заправо бави фронт-енд девелопер и каква уверења људи имају о фронт-енд девелопменту као занимању. Користећи личне примере Слађана ће се потрудити да разбије предрасуде о фронт-енду и поделити потребне информације свим присутнима који желе да се баве овом области.

Како написати своју прву неуронску мрежу? — Никола Живковић
Вештачка интелигенција, вештачке неуронске мреже и машинско учење су теме о којима брује све ИТ конференције. Никола ће се осврнути на структуру неуронских мрежа и приказати на који начин оне уче и како функционишу. Осим тога, истажићемо које све идеје су ови системи преузели из природе и како те идеје данас настављају да инспиришу целу ову науку. На крају, видећемо како имплементирати једноставну неуронску мрежу користећи програмски језик Пyтхон.

Од девелопера до Team Leada tj. Project Managera — Милан Косановић
Да ли планирате да постанете Team Leada tj. Project Managera, или сте то тек постали, па не знате шта да радите? Како да се интровертни девелопер избори са променом одговорности и све ређим кодирањем? Шта је Импостер Сyндроме? Многи инжењери током студија и на почетку каријере само желе да се баве кодирањем и дизајнирањем софтверских решења. Често не увиђају колико је битан тимски рад у развоју софтвера и нова улога их може дочекати неприпремљене. Милан Косановић је прошао кроз исте проблеме. На овом предавању представиће шта се све налази на путу од Software Developera do Team Leada i Project Managera, и како да се спремно суочите са новим одговорностима и изазовима.

Pair Programming — Милан Косановић и Никола Живковић
Сигурно сте до сада чули за технику програмирања у којој два програмера раде за истим рачунаром — Pair Programming. Иако није популарана, јер повећава однос ‚‚човека по броју сати” по пројекту, примена ове технике има многе предности. Искуствено се показало да се са оваквим начином рада постиже бољи квалитет софтвера и дизајн решења. Такође, сјајно функционише у комбинацији са ТДД-ом. Током ове live-coding сесије које ће држати Милан Косановић и Никола Живковић моћи ћете да видите како је то када један инжењер имплеметира решење у Ц#, а други прегледа и даје сугестије. Такође, научићете зашто су битни принципи као што су SOLID, DRY i YAGNI.

Агенда
10.30 — 11 — Кафа и упознавање учесника
11 — Зашто Geekstone Heros Talk баш сада? — Вања Живковић
11.15 — Фронт-енд: шта људи мисле, а шта је заиста фронт-енд? — Слађана Миљановић
12.05 — Како написати своју прву неуронску мрежу? — Никола Живковић
13.00 — Пауза за ручак
13.30 — Од девелопера до Team Leada (Project Managera) — Милан Косановић
14.30 — Pair Programming — Никола и Милан
15.15 — Дружење

Пријаве
Geekstone Heros Talk конференција ће бити одржана у суботу, 30. марта, у 11 часова у Стартит Центру Инђија (Војводе Степе 2). Конференција је бесплатна и трајаће пет сати, са паузом за ручак и завршним дружењем. Сви заинтересовани могу се пријавити путем следећег линка.

Извор: Najstudent.com

Leave a comment