О чему причају девојке и како изгледају женске приче у ИТ-у? Да ли су девојке довољно заинтересоване за каријеру у области информационо – комуникационих технологија или мисле да је ИТ и даље предоминатно мушка професија? Зашто статистике показују да се жене ређе одлучују за образовање у ИТ-у? Ово су нека питања о којима ће бити речи током „Недеље женских прича у ИТ-у“, коју поводом Светског Дана жена у ИЦТ-у, од 8. до 11. априла организује неколико компанија и организација које послују у области ИТ-а и едукације у овој сфери.

Женске приче у ИТ!

Заједничка иницијатива Microsoft развојног центра Србије, компаније GoDaddy, StartIT центра, Фондације Петља и Иницијативе „Дигитална Србија“ има за циљ да скрене пажњу на потребу за већим укључивањем девојака у ИТ индустрију и подстицање да развијају каријеру управо у овој области. По први пут, релевантне компаније и организације из сфере ИТ-а, удружиле су снаге како би показале недвосмислену подршку девојкама да закораче у свет програмирања и технологија.

Током „Недеље женских прича у ИТ-у“ организатори ће угостити десетине ученица основних и средњих школа, студенткиња, жена које већ раде у ИТ индустрији, као и оне које би желеле да се преквалификују и стекну додатна знања о овој области.

Прва два дана, 8. и 9. априла, Фондација Петља организоваће радионице и предавања за ученице основних и средњих школа из читаве Србије, на којима ће девојке бити у прилици да се опробају као програмери. Додатно, у сарадњи са Иницијативом „Дигитална Србија“ биће огранизована панел дискусија на којој ће жене које су своје каријере већ оствариле као програмерке поделити личне професионалне приче и на свом примеру показати да посао у ИТ-у није резервисан само за мушкарце.

Фондација Петља радионице организује као део DiGi girlz programa Majkrosoft Philanthropies-a, који кроз иницијативу YouthSpark и програм DigiGirlz, девојкама из средњих и основних школа широм света пружа прилику да се упознају са могућностима и предностима каријере у ИТ-у, кроз интерактивне радионице програмирања и дружење са успешним и утицајним женама из индустрије.

У уторак, 9. априла, Стартит ће организовати 1 на 1 разговоре са девојкама и женама које су изградиле каријере у ИТ-у, где ће заједно са средњошколкама у публици пробати да дођу до одговора на нека од најчешћих и најважнијих питања када је у питању грађење каријере у овој области.

Догађај „Ћаскање: Женске приче у ИТ-у“ одржаће се у среду, 10. априла у организацији Microsoft  развојног центра у Србији и окупиће студенткиње техничких, рачунарских и природно-математичких факултета. Током целодневног програма студенткиње ће имати прилику да чују искуства инжењера и практиканата из Мицрософт развојног центра у Србији, кроз интерактивне радионице сазнају више о могућностима које нуди каријера у ИТ сфери, као и да сазнају шта је потребно да се пријаве за праксу или посао у једној интернационалној корпорацији. „Ћаскање“ ће бити и добра прилика да се упознају са пројектима и Microsoft технологијама кроз демо станице, али и да кроз опуштено дружење сазнају како изгледа један радни дан инжењера.

Недељу женских прича, затвориће компанија GoDaddy, чији представници ће причати о томе зашто је WордПресс одличан начин да се започне или унапреди ИТ каријера. Организовањем WордПресс радионице, даме ће савладати основе WордПресса и добити многа упутства како да наставе у wеб свету кроз ову технологију.

Дан жена у ИЦТ-у је међународна иницијатива покренута са идејом да се на глобалном нивоу створи окружење које ће охрабривати и оснаживати девојке и младе жене да размотре и започну каријеру у све већој и значајнијој области информационо-комуникационих технологија. Драге даме, срећан вам Светски дан жена у ИТ-у!

 

Leave a comment