Наредног уторка, 19. марта од 19 часова у Омладинском центру ЦК13 ће се одржати:

Пројекција документарног филма “Дубина два”

мотивација
Погледај филм и уживај!

Да ли је некадашња државна злочиначка формула “нема леша, нема злочина” разоткривена и осуђена, или опстаје до данас, преформулисана у национални интерес, утемељен на принципу националне идентификације и разликовања “наших” и “њихових” жртава?

У светлу овог питања, у Омладинском центру ЦК13 биће организована пројекција документарног филма “Дубина два” о масовним гробницама косовских Албанаца убијених и тајно укопаних 1999. године у околини
Београда, након које ће уследити разговор са аутором филма Огњеном Главонићем и културолошкињом Александром Ђурић Боснић.

Филм „Дубина два“ Огњена Главонића израђен је у продукцији Фонда за хуманитарно право и Нон Аллигнед Филмс, и део је иницијативе за успостављање места сећања на жртве пронађене у Батајници. Филм је премијерно приказан на 66. филмском фестивалу у Берлину, у фебруару 2016. године. На Међународном фестивалу документарног филма Белдокс филм је освојио награду за најбољу монтажу, а на фестивалу Опен Цитy у Лондону награђен је Великом наградом жирија. Крајем јула 2016. године филм је добио награду критике на Атлантида Фестивалу у Шпанији.

Leave a comment