У четвртак, 14. марта, од 18 до 20 часова, у Променади је одржана ОПЕНС-ова панел дискусија на тему Чему нас уче ријалити програми? 

Опенс дневна соба: Чему нас уче ријалити програми?

Говорници у првој ОПЕНС дневној соби, у којој се дискутовало о ријалити програмима, били су Филип Ђорђевић, дипломирани психолог, психолошки саветник, психотерапеут трансакционе анализе (у едукацији) и оснивач Психолошког саветовалишта ,,Ђорђевић”, у Новом Саду, Сања Станковић, мастер социолог, психотерапеут трансакционе анализе, оснивач центра за развој вештина ,,Од љубави се расте”, у Новом Саду и Алиса Рапајић, студенткиња основних студија журналистике у Новом Саду.

Филип Ђорђевић, Сања Станковић и Алиса Рапајић, говорници на панел дискусији.

По речима Сање Станковић, ријалити шоу програм је изрежиран производ.

Пропагира се да је то забавна емисија, врста социјалног експеримента, где људи одређени број дана проводе време заједно и симулирају стварност. Учесници су типски бирани како би показали понашања која ће бити најзанимљивија публици. Постоји читав тим стручњака који су пажљиво одабрали шта ће да се приказује и на шта ће људи највише да реагују. То су свакако понашања која су присутна у реалности, али не можемо да кажемо да су она просек и да је оно што се дешава у ријалитијима заправо одраз нашег друштва.

Сања сматра да родитељи треба да разговарају о томе да ли у њиховој кући треба да се гледа ријалити. Такође, ријалити може да се искористи као прилика да се разговара са децом – зашто им је то занимљиво, да ли се у њиховом друштву ствари одигравају на исти начин и сл.

Како каже Филип Ђорђевић, ријалити је производ који је настао тако што је неко уочио да људи имају потребу да завирују у туђе животе.

Последица гледања ријалитија је следећа: за ону особу која има повољно тло да се развије агресија, код њега ће се гледањем ријалитија развити агресија. За ону особу која нема повољно тло неће се развити агресија. Дакле, ријалити не ствара лоше обрасце понашања. Уколико особа има квалитетне предиспозиције и адекватно родитељовање, ријалити не може негативно утицати на њега, истиче Филип.

Алиса истиче да је, према резултату анкета које су она и њене колеге спроводили на факултету, број младих који гледају ријалити изузетно велики. Као разлог за гледање ријалитија најчешће наводе да се тако боље осећају у свом телу јер не раде оно лоше што се приказује на телевизији.

Сматрам да не треба бежати од ријалитија. Треба их гледати како бисмо знали шта не треба. Сматрам да би у средње школе требало да се уведе медијска писменост јер су медији у великој мери заслужни за начин на који ће размишљати неко ко је млад, каже Алиса.

У наредном периоду очекује нас још панел дискусија, на различите теме, стога прати Опенс и буди у току!

 

Ања Минић

Фотографије: Марија Ердељи

Leave a comment