Фондација „Нови Сад 2021“ у оквиру резиденцијалног програма „Уметник у гостима“ (Plants AiR) позива заинтересоване визуелне уметнике да се пријаве на конкурс којим се упућују на резиденцијални програм у Кошицама (Словачка). Резиденција траје приближно два месеца, у периоду од 6. маја до 1. јула 2019. године, а рок за пријаву на конкурс је 31. март у поноћ.

Потенцијални кандидати треба да буду отворени за рад са локалним уметницима и заједницама и спремни да раде на ин-ситу пројекту који ће бити резултат њихове резиденције.

Потребно је да су кандидати пунолетни држављани Републике Србије, да имају пребивалиште на територији Републике Србије (уметници са пребивалиштем на територији Града Новог Сада и партнерских општина на пројекту „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“, општина Ириг, Беочин и Сремски Карловци имају предност), да се баве визуелном уметношћу, да течно говоре енглески језик и да нису изабрани у ранијем периоду за неки од резиденцијалних програма у организацији Фондације или програма мобилности (по конкурсима за програме: Plants AiR, Кизуна, Мобилност итд.).

Идеја резиденцијалног програма „Plants AiR“ Фондације „Нови Сад 2021“ јесте да омогући и подстакне мобилност локалних уметника, као и умрежавање и размену искустава кроз сарадњу са другим уметницима и европским организацијама.
Током претходне године реализована је 21 резиденција – 15 уметника је боравило у Новом Саду у оквиру овог програма, док је шест уметника из Новог Сада било на размени у некој од европских организација. Ове године, у оквиру „Plants AiR“ резиденцијалног програма планирано је да 22 уметника реализује своје пројекте у Новом Саду или иностранству.

Све детаље о актуелном конкурсу потражите на званичном вебсајту Фондације под секцијом „Јавни позиви“, а уколико имате додатних питања, Организатор конкурса је на располагању на: plantsair@ns2021.rs.

Конкурс се реализује у сарадњи са организацијом „КАИР“ из Кошица у Словачкој, уз подршку Уметничког савета Словачке.

Leave a comment