На свечаности у Старом двору данас су удружењима, институцијама и појединцима уручена признања „Звезде Београда 2018”, која додељује Канцеларија за младе Града Београда за најбоље пројекте чије су активности подржане на конкурсима организационих јединица Градске управе.

Звезде Београда 2018

Признања „Звезде Београда 2018” добило је 18 удружења, институција и појединаца на предлог Канцеларије за младе, Фондације за младе таленте, Савета за запошљавање, Секретаријата за социјалну заштиту, Секретаријата за здравство, Секретаријата за спорт и омладину, Секретаријата за културу и Секретаријата за привреду, чиме се потврђује одлучност Града Београда да давањем подршке оснажи удружења, институције и појединце на пројектима од значаја за Град Београд.

Честитајући добитницима, председник Скупштине Града Београда Никола Никодијевић истакао је да је жеља Града Београда да млади буду активни у својим идејама и иницијативама, а да их град у том развоју подржи.

– Данас награђени треба да буду подстицај другима да не буду само посматрачи, већ активни учесници и као такви увек ће имати отворена врата у Граду Београду. Најпоноснији смо када управо овакви млади људи дођу са идејама, ми их подржимо и они се врате као најнаграђиванији у Европи. Ове награде имају симболични карактер и пре свега су подстицај свим другима да се укључе, а ми ћеми и институционално и финансијски учинити све да помогнемо талентоване младе људе – истакао је Никола Никодијевић.

Никодијевић је том приликом доделио награде „Звезде Београда” Удружењу „Студентска техничка такмичења” за пројекат „Друмска стрела”, као и Удружењу „Звезда 2000” за пројекат „Млади Европљани”.

Члан Градског већа и председник градског Савета за запошљавање Драгомир Петронијевић подсетио је да додела ових признања представља симболичну захвалност онима који нису чекали посао, већ активно радили и искористили програме Града Београда.

– Циљ нам је да млади остану у својој земљи и у свом граду. То што им омогућавамо да се креативно изразе у свом граду један је од тих начина. Да смо на добром путу говори нам и рад Научно-технолошког парка, где су иновативне компаније зарадиле више од 20 милиона евра, затим имамо такмичења за старт-апове, најбоље предузетнике, најбољу женску иновативну идеју и многа друга на којима смо и финансијски помогли суграђане спремне да се самозапосле и учине да Београд буде лепше место за живот. Поносни смо што у протеклих пет година имамо 70 програма више него што их је некада било и желим да позовем суграђане да се обрате градским секретаријатима са својим идејама и да их заједнички спроведемо у дело – истакао је Петронијевић.

Он је том приликом уручио награде „Hell” компанији за подршку програмима и пројектима Града Београда, као и Николи Крстићу из фирме „Easy tech” за млади старт-ап који развија паметну рукавицу за слабовиде и слепе особе.

Уручујући признање Удружењу дистрофичара Београда за реализацију програма „Програм рада 2018/2019”, секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић указала је да је Београд социјално одговоран град.

– Заједно градимо друштво једнаких шанси и трајно смо опредељени ка изградњи инклузивног града у коме ће бити места за све особе са инвалидитетом. Најважније нам је да из године у годину повећавамо средства намењена овим удружењима, те смо у протекле четири године њихов обим повећали за 30 одсто. Захваљујући сарадњи са удружењима, покренули смо нове услуге социјалне заштите које ће побољшати статус особа са инвалидитетом – рекла је Станисављевићева.

Заменик директора Канцеларије за младе Немања Марковић указао је да већ трећу годину заредом ова институција на симболички начин награђује најбоље и указао да смо на овом путу сви партнери.

– Својим радом, трудом, залагањем и енергијом, учинили сте Београд и лепшим и бољим, а ми увек остајемо отворени за све ваше идеје, предлоге и сугестије – казао је Марковић, доделивши признања Удружењу за заштиту младих за пројекат „Културом до младих”, Удружењу „Божури” за солидарност младих Београђана с младима из енклава и Удружењу родитеља, старатеља, деце и пријатеља деце оболеле од малигних болести „Чика Боца” за пројекат „Слушај, запамти и шири даље”.

Секретар за привреду Милинко Величковић доделио је признања Арсену Арсеновићу из „Пирате арт-а” за старт-ап који се бави производњом естетских облога намењених особама са инвалидитетом путем технологије 3Д штампе, Удружењу „Живимо заједно” за организацију Европског конгреса за особе са сметњама у развоју, УГ „Марсеник” за интернет-портал www.belgradeforme.com и Свибор савезу Србије за организацију 21. Међународног витешког турнира – „Свибор духови 2018”.

Председница Фондације за младе талнете Ана Зекавица уручила је признања Надици Божанић за освајање сребрне медаље у теквонду за Србију на Олимпијским играма младих у Аргентини 2018. године и Доротеи Буквић за бронзану медаљу на Балканијади у Сарајеву. Секретарка за спорт и омладину Драгана Белојевић уручила је признања Музеју афричке уметности за пројекат „Практикум 2018” и Спортском центру „Олимп – Звездара” за спровођење пројекта „Едукација, превенција и начин за правилан психосоцијални, здравствени и физички развој омладине од 15 до 19 година старости”. Секретарка за здравство Вера Дражић наградила је Градски завод за јавно здравље Београд за пројекат „Креативни рад са ученицима на превенцији злоупотребе психоактивних супстанци”, док је подсекретар за културу Милан Лазовић уручио признање Клубу подводних активности „Београд” за организацију 22. Међународног фестивала подводног филма у Београду.

Извор: Канцеларија за младе града Београда

Leave a comment