иСербиа расписује конкурс за шесту генерацију новинара. Ако желиш да постанеш део нашег тима, стекнеш практично искуство, усвојиш знање у теби важној области и упознаш нове људе из своје области, пријави се и пиши текстове за неколико рубрика на порталу иСербиа!

Пријави се!

Опште информације
иСербиа, између осталог, својим читаоцима пружа аутентичан, квалитетан и аналитичан садржај у областима које су значајне младима на почетку каријере. Кроз редакцију је до сада прошло преко 300 младих новинара/дописника који су писали о разним актуелним, едукативним и занимљивим темама које се тичу младих људи у Србији.

О нама
иСербиа је организација регистрована у Београду, али распрострањена по целој Србији, која има за циљ подстицање омладинског предузетништва, иновативности и активизма, као и промоцију младих, успешних и талентованих људи широм Србије.

Један од наших пројеката је и наш изузетно посећен портал – www.iSerbia.rs, који не служи само представљању организације, већ и пружању информација и вести младима из области образовања, усавршавања, бизниса и активизма, податке о оснивању фирме или удружења, конкурсе за младе и још много чега.

Познати смо по бројним едукативним догађајима које смо организовали, пројектима за младе, као и признањима ПЦ Пресс топ 50 2013 и полуфинале European Youth Award 2015. Више информација о нама и нашем тиму, можете пронаћи овде.

Ко може да се пријави?
Млади широм земље, старости од 18 до 30 година, који имају шта да кажу у области едукације, пословања или сродних актуелних тема. Није неопходно претходно искуство, већ искључиво ентузијазам и заинтересованост за континуираним усавршавањем.

Опис задужења
Новинари иСербие најпре ће проћи Менторски програм са својим уредником, где ће поступно, испуњујући пажљиво дефинисане задатке праксе, стећи знања и вештине у свим областима ауторског писања у области wеб новинарства, и то од писања приређених текстова са других сајтова, преко ауторских текстова о темама у вези са бизнисом, едукацијом, занимљивостима, па све до вођења интервјуа са еминентним личностима које инспиришу.

Текстови ће, у зависности од тематике, бити објављени у рубрикама Биз & Еду, Да ли сте знали? и Они инспиришу.

Након тога, члан постаје званичан новинар портала иСербиа и као такав ужива потпуне бенефите чланства. Дакле, након обављеног менторског рада, званични новинар портала је у обавези да једном месечно напише:

 • један ауторски текст (на било коју тему у вези са тематиком рубрика Биз & Еду и Да ли сте знали?);
 • један интервју (за рубрику Они инспиришу) и
 • три приређена текста.

Уколико новинар ради истраживачки ауторски текст, који изискује више времена, онда, у консултацији са својим уредником, бива ослобођен уобичајене норме док не заврши започето истраживање.

Врста ангажмана и радно време

Ангажман је на добровољној бази и обавља се у целини путем интернета.

Радно време зависи од темпа рада сваког појединца и није стриктно дефинисано – обавеза је да се испуни захтевана званична норма. Новинар може писати и више, уколико то жели и уколико, због актуелности информација, буде потребе за тим.

Трајање ангажмана
Програм праксе траје четири месеца. Прва два месеца новинар са својим уредником пролази кроз четири корака Менторског програма. Менторски програм чине: писање ауторских текстова, приређених вести, интервјуа и истраживачки рад.

Након Менторског програма, новинар постаје званични новинар портала иСербиа и у обавези је да наредна два месеца пише у складу са наведеном нормом, да једном месечно напише:

 • један ауторски текст (Биз & Еду и Да ли сте знали?);
 • један интервју (Они инспиришу);
 • три приређена текста или
 • истраживачки ауторски текст.

иСербиа подржава образовање младих људи и све ваннаставне активности којима се они баве. Зато дозвољавамо да обављање Програма праксе траје најдуже шест месеци (уместо предвиђена четири месеца). Ако новинар не стигне да за шест месеци испуни обавезе предвиђене Програмом, губи право на Потврду о обављеној пракси.

Након завршеног четворомесечног програма праксе, новинар остварује право на Потврду о обављеној пракси и/или препоруци. Тада може да одлучи да ли наставља сарадњу са порталом уз пуну норму или као повремени новинар.

Рок за пријаву
Позив је отворен до 15. априла 2019. године. Међутим, саветујемо да се пријавите и пре тога, јер ће рад почети убрзо по пријави, а места су ограничена!

Начин пријаве
Да бисте се пријавили, неопходно је да попуните пријавни формулар на следећем линку. У пријавном формулару ћете приложити:

 • свој CV и
 • један текст дужине највише до једне и по стране А4 формата (у Wорд-у).

Награда

 • Развијање сопствених потенцијала писања и новинарског извештавања са којима ће се упознати интернет јавност;
 • Додатне обуке и професионална усавршавања за чланове иСербиа тима;
 • Могућност добијања Пресс акредитација за одређене догађаје;
 • Препорука и потврда о обављеној пракси;
 • Могућност унапређења на више позиције;
 • Умрежавање са еминентним људима из разних области;
 • Најбољи кандидати добијају бесплатан курс Wеб новинарства који организује Кампстер;
  И друге.

Извор: Najstudent.com

Leave a comment