Oд 5. до 11. марта, у хали Новосадског сајма, биће одржан Сајам књига. Посетиоци ће имати прилику да купе премијерна издања, да присуствују бројним промоцијама и да набаве примерке жељених књига по значајно нижим ценама.

Сајам књига траје до 11. марта. Фото: Марија Ердељи

Један од омиљених сајтова књишких мољаца свакако је Goodreads. У наставку можеш да погледаш које су књиге биле омиљене корисницима овог сајта у 2018. години.

  1. Џоџо Мојес – ,,Заувек мој драги”

Уколико још увек ниси гледао филм Me before you, време је да то промениш. Обавезно спреми марамице и уживај у овој дивној љубавној причи. Ако, с друге стране, волиш да читаш, још боље! Књига ,,Заувек мој драги” последња је у овој трилогији. Прве две књиге из ове трилогије су ,,Док нисам срела тебе” и ,,После тебе”.

  1. Кристин Хана – ,,The Great Alone’’

Ова књига налази се међу најбоље оцењенима, али, нажалост, није преведена на наш језик. Ипак, препоручујемо ти да прочиташ књигу ,,Улица свитаца”, коју је написала иста ауторка, у издању Evro Book-a. У питању је драма, која приказује пријатељство између Кејт и Тали, две потпуно другачије девојке које, и поред свих разлика, постају најбоље пријатељице.

ПРОЧИТАЈ И: 30 КЊИГА КОЈЕ ТИ ПРЕПОРУЧУЈУ СТУДЕНТИ КЊИЖЕВНОСТИ

  1. Стивен Кинг – ,,Outsider’’

Ова књига Стивена Кинга је, такође, међу најбоље оцењенима. Она, попут претходно препоручене, још увек није преведена на српски, али надамо се да ће се и то ускоро десити. У међувремену прочитај неке друге Стивенове књиге, верујемо да ће те једнако одушевити.

Улаз на Сајам књига је бесплатан.
  1. Фредрик Бакман – ,,Us against you’’

Као ни претходне две, ова књига такође није преведена. Међутим, добра замена за њу су друге Бакманове књиге ,,Човек по имену Уве” или ,,Моја бака вам се извињава”. У питању су књиге из жанра драма/комедија и веома су популарне и читане, с правом рекли бисмо.

  1. Хелен Хоанг – ,,The Kiss Quotient’’

Љубитељи романси оценили су ову књигу као најбољу у претходној години. Надамо се да ће то утицати на наше издаваче и да ће је превести и на наш језик. Док се то не деси, предлажемо ти да посегнеш за романтичним књигама које пишу Софи Кинсела или Александра Потер, а ако ти се допадају романтичне књиге са примесом драме прочитај неку од сјајних књига Николаса Спаркса.

     6. Нора Робертс – ,,Year One”

Уместо ове књиге, која такође чека на превод, прочитај неке друге Норине књиге, као што су нпр. ,,Свети греси”, ,,Кутија за снове”, ,,Лед у пламену” итд. Норине књиге су врло занимљиве, лако се читају и дефинитивно остављају утисак. Велики је број оних које су преведене код нас тако да ћеш, сигурни смо, успети да пронађеш неку за себе.

Листу осталих, непоменутих књига, можеш да погледаш на сајту Goodreads.

 

Улаз на сајам је бесплатан, а радно време је од 10 до 19 часова.

Ања Минић

Фотографије: Марија Ердељи/ Unsplash

Leave a comment