У петак, 1.марта, у оквиру изложбе Млади бирају, млади кустоси средњошколци припремили су квиз за своје суграђане и проверили колико Новосађани знају о овој необичној поставци. 

Галерија Матице српске организовала  је пројекат Мала школа музеологије у новембру, где су сви заинтересовани средњошколци добили прилику да се упознају са различитим областима музејског рада. На радионицама са кустосима, конзерваторима, музејским едукаторима и менаџерима у култури сазнали су нешто о раду у музеју и његовим могућностима. Првог фебруара била је одржана и прва изложба коју су средњошколци самостално осмислили на три теме: Времеплов друштва, Почетак краја и А ко сам ја?

 Супер сам се снашла, није било ни тешко ни напорно, све је прошло глатко. Моја тема је била ,,Почетак краја”, на  коју смо дошли у контакту са самим делима. Кроз ове радионице сам научила да је заправо јако тешко направити изложбу. Није све само окачити слику на зид, потребан je и добар контакт са људима, каже учесница из Средње Уметничке школе, Лола Костић.

У оквиру саме изложбе организован је квиз Млади питају. Овом приликом организовано је кустоско вођење кроз изложбу како би публика могла да чује нешто више о темама и уметничким делима које су млади одабрали, а новостечена сазнања била су им потребна приликом одговарања на питања у квизу.

Млади су се снашли боље него што смо ми очекивали. Једанаест средњошколаца су сами  одлучили које ће теме да обрађују. Показали смо им готово сва дела која се налазе у Галерији Матице српске, па су они сами одабрали која ће се дела приказати на изложби и сами су осмислили концепт, објашњава кустоскиња, Марија Жарков.

Како је Нови Сад омладинска престоница Европе, ОПЕНС је имао своју зону на којој су сви посетиоци могли да се упознају са радом омладинског клуба, активностима, будућим пројектима и да се забаве са ВР-ом кроз занимљиве игрице.

 ОПЕНС је подржао младе са изложбе и поставио своју зону баш овде, како би сви који посете изложбу могли да посете и наш кутак да чују шта ми радимо и да можемо и ми да их снажимо. Одзив је сјајан, ту су наши волонтери и трудимо се да их кроз занимљиве игре информишемо о ОПЕНС-у. Учесници, такође, добро реагују јер је зона визуелно доста друачија од саме поставке изложбе. Ово је простор где вас дочекају волонтери, где се прича и забаваља. ОПЕНС ће наставити да посећује овакве догађаје јер је ово прилика да се млади, који до сада нису били укључени, активирају и да сазнају више о титули омладинске престонице Европе и сазнају о њеним даљим активностима, каже асистенткиња координаторке за омладинске активности, Јелена Караћ.

Изложба ће бити постављена у Галерији Матице српске све до 24. марта.

Матеја Нинковић

Фотографија: Марија Ердељи

 

Leave a comment