Да ли сте знали по чему је позната Шведска, шта су све Швеђани изумели, како живе, шта воле да једу и пију, како и где живе и каква то правила владају у овој земљи на северу Европе?

Шведска
Шведска популација се у последњих 100 година скоро удвостручила што и није тако изненађујуће ако знамо да нису ратовали већ 200 година и да им је животни стандард један од најбољих у Европи.

1.Швеђани имају најдужи животни век у Европи. По истраживању из 2006. године Швеђани у просеку живе 80,5 година.

2. Преко 20% Швеђана живи у Стокхолму.  

3. Стокхолм се простире се на 14 острва, повезаних мостовима који се настављају на Стокхолмски архипелаг. У Стокхолму има око 57 мостова. 

4. Шведска популација се у последњих 100 година скоро удвостручила.

5. Шведска није учестовала у ратовима последњих 200 година.

Шведска

6. У Шведској се до 3. септембра 1967. године возило левом страном. Тог викенда саобраћај је, у Стокхолму, нпр, био затворен читавих 29 сати ради реконфигурације свих раскрсница. Прошло је много више времена док су се сви становници прилагодили новонасталом стању.

7. Шведска увози смеће из иностранства како би наставила процесе рециклаже којима производи огромне количине електричне енергије и горива.

8. У Шведској родитељи добијају 480 дана плаћеног породиљског одсуства. Од тога минимално 60 дана мора узети отац детета, а ако то не учини – тих 60 дана му се “одузима” од одмора.

9. Стокхолм је први носилац титуле: Европска престоница зеленила зато што више од 95% становништва живи на мање од 300м у односу на најближу зелену површину.

10. У Шведској су 1912. одржане Летње олимпијске игре.

11. Стокхолм је други највећи град целе Скандинавије, после Копенхагена.

12. Стокхолм је проглашен за најудобнији град на планети. У целој земљи свима су доступни бесплатно лечење и образовање, чак и универзитетско.

13. Краљевски двор са више од 500 просторија у Стокхолму је највећа палата на свету која се и даље користи у предвиђене сврхе.

14. Швеђани живе у најмањим кућама и становима на свету.

15. Икеа и Х&М су шведски брендови.

Шведска

Наша новинарка Данијела Шиловановић испред Краљевског двора.

16. Поред бројних предузетника, Шведска има и највише мултинационалних компанија по глави становника.

17. Наплаћује се такса за сваки улазак и излазак у центар Стокхолма радним даном возилима са шведским таблицама. Страни држављани не плаћају ову таксу. Сав прикупљани новац користи се за одржавање града.

18. Волво је шведски произвођач који је познат и по томе што је на светско тржиште избацио унапређени сигурносни појас са три тачке причвршћивања који сада сви користимо.

19. Шведски изуми су и: пејсмејкер, амбалажа Тетра Пак , Мајнкрафт игрица…

20. Шведска је прва земља у свету по конзумацији млека.  

21. У Шведској је године основан први национални градски парк на свету – Nationalstadsparken.

22. Ериксононова кугла која се налази у престоници Шведске, највећа је светска сферична зграда. Могуће је попети се на врх ове зграде и уживати у предивном погледу који обухвата цео Стокхолм. Она је и средиште највећег светског модела Сунчевог система који се простире дуж целог истока земље.

23. Главни град Шведске је један од градова са највише музеја на свету (70-ак).

Шведска

24. Стокхолмски метро зову „најдужа светска уметничка галерија“. Преко 90 од укупно 100 станица украшено је скулптурама, мозаицима, сликама, инсталацијама, гравирама и рељефима које је креирало преко 150 различитих уметника.

25. Пипи Дуга Чарапа је Швеђанка.

26. Омиљени шведски десерт је ролат од цимета.

27. Шведска је прва држава на свету која је забранила ударање деце.

28. На северу Шведске, део лета заузимају само дани, односно дневна светлост, док током једног дела зиме влада потпуни мрак.

29. Веома је висок квалитет пијаће воде у Стокхолму. Толико да они не купују флаширану воду чак ни у угоститељским локалима.

30. Свечаност доделе Нобелових награда одржава се сваког 10. децембра (на дан Нобелове смрти) у Стокхолмској концертној хали, а банкет следи у раскошној Градској скупштини чија је Златна дворана обложена је са 19 милиона позлаћених плочица. Једини изузетак је Нобелова награда за мир, која се додељује у Ослу.

31. Фика –  веома важан део свакодневнице Швеђана и традиција шведске културе. То је пауза у дневним активностима, за кафу и слатко пециво или колач, уз дружење. Многе компаније широм света покушавају да фику примене не би ли побољшали своје пословање и напредак јер Швеђани често кажу да су најбоље пословне идеје настале на фики.

32. Стокхолмски синдром је назив психолошког стања које настаје у ситуацијама у којима долази до зближавања отмичара и талаца. Добио је име по несвакидашњем догађају у Стокхолму када је дошло до неуспелог покушаја пљачке банке када су се таоци везали за пљачкаше и иако су били таоци пет дана, ису хтели да сведоче нити да пуно причају о отмици.Спријатељили су се са њима и касније су се виђали.

33. И за крај, један од најчешћих симбола Шведске – Дала коњ, украсна играчка углавном црвене боје осликана традиционалним шарама. Највећа скулптура Дала коња висока је 13м и налази се у шведској општини Авеста.

 

 

 

 Данијела Шиловановић

Фотографије: unsplash / Приватна архива

 

Leave a comment