Мјузикл “Ко се боји Исадоре Данкан?” стиже у Српско народно позориште.

Viva Dance позива све маме и тате да уместо букета за Дан жена својим ћеркама поклоне причу о храброј и пркосној балерини Исадори, која никада није одустала од својих снова.

Погледај мјузикл!

Најновији мјузикл Viva Dance Академије под називом ‘’Ко се боји Исадоре Данкан” биће изведен у суботу 09. марта од 19 часова у Српском народном позоришту у Новом Саду, на сцени Јован Ђорђевић.

Представа за децу и одрасле, мјузикл ‘’Ко се боји Исадоре Данкан” представља трагичну и болну причу о животу балерине Исадоре Данкан, али паралелно кроз спој лепоте, туге, радости и бола у ствари слави живот, љубав и уметност.

Тема мјузикла стаје у Исадорину реченицу која и дан данас, пуно година након њене смрти, одзвања савременошћу и позива нас на размишљење: ’’You were once wild here, don’t let them tame you’’ (Једном сте били дивљи и слободни, не дозволите да вас укроте).

Управо ту Исадорину поруку о слободи, кореограф и тренер Гордана Орешчанин је заједно са својим сарадницима пренела на младе балерине из Viva Dance Академије и остале учеснике мјузикла који ће публици, на Исадорин начин – кроз плес, показати како туга и бол могу да се претворе у лепоту кроз уметност.

Мјузикл ‘’Ко се боји Исадоре Данкан” режирала је Геа Гојак, а главна улогу игра балерина Уна Дураковић. Кореографију потписују Гордана Орешчанин и Александар Бошков уз гостујуће кореографе: Дијану Козарски, Митју Поповски и Ану Весел Крижај.

Исадора Данкан, велика уметница коју данас сматрају “мајком модерног плеса”, била је Американка ирског порекла, балерина која се залагала за женска права, слободу и равноправност. Њен живот био је трагичан, испуњен тугом и губицима, а плес је био једино сигурно место на ком је она била своја, слободна и радосна. Није одступала од идеја да уметност мора бити жива и слободна чак и када су њени савременици показивали презир према њеном плесу и начину живота. На сцену је излазила боса, у прозирним костимима и својим перформансима померала дотадашње границе у балету, тврдећи да плес не сме да има границе форме, већ да дозволи уметнику да се изрази.

Viva Dance Академија и бројни сарадници окупљени око овог пројекта позивају новосадску публику да 9. марта у 19 ч у Српском народном позоришту, у години у којој Нови Сад као Омладинска престоница Европе слави младост, подрже младе новосадске уметнике. Карте за мјузикл се могу купити на благајни Српског народног позоришта у Новом Саду.

 

Leave a comment