Победици ОПЕНС-овог конкурса „Чиме ти бојиш град?“ свечано су проглашени у петак, 8. фебруара, у Арени Синеплекс. Четворо победника нашло се у првом документарном филму о младима у Новом Саду, и освојило вредне награде. 

Чиме ти бојиш град
Победници конкурса

У базу су стигли снимци најразличитијег садржаја на тему “Чиме ти бојиш град”: од музичких перформанса, па све до спортских вештина. Жири је имао задатак да селектује најбоље и направи ужи избор. Најбољи кадрови, који приказују начин на који млади боје град, део су првог документарног филма о младима и тиме су аутори стекли право на главну награду – карте и обезбеђен смештај за обилазак свих пет Егзит фестивала у региону 2019. године уз ОПЕНС кампер.

Четири победничке идеје крију се иза креативних имена: „Покажи боје овог града другима” – Јован Чавић, „Студент за пример” – Бојан Цибула, „Љубав за Нови Сад” – Емилија Остојић и „Боје су у нама” ауторке Гале Јокић.

„Када сам видела да су објављење пријаве за конкурс, родила се идеја за снимање покрета, у било ком смислу. Хтела сам да прикажем шетање, плесање, мировање и трчање кроз различите делове града. Инспирација је дошла у спонтаном разговору са другом када ми је рекао да, када бисмо зауставили време, не бисмо видели ништа јер до нас не би долазили таласи боја. Идеја ми је била да обојим град покретом, али се на крају испоставило да саме боје већ јесу покрет. Не могу да кажем да сам очекивала победу, више сам је ишчекивала, а сада сам презадовољна и пресрећна што је мој рад препознат,“ каже једна од победника Гала Јокић.

Чиме ти бојиш град
Гала је снимила видео на тему: Боје су у нама

ОПЕНС је платформа која пружа подршку младима и даје им простор да се кроз најкреативнији начин прикажу, одговарајући на питање – ЧИМЕ ТИ БОЈИШ ГРАД? Критеријуми су били јасно постављени, а услов је био да сви раде оно што воле и то сниме.

„У складу са идејом смо осмислили и критеријуме, где смо гледали ко ће највише  да да себе и ко је најбоље приказао младе у Новом Саду. Млади су веома талентовани, а тема је врло широка. Стизали су нам снимци од људи који се видно већ дуго баве снимањем и фотографијом и неки потпуно аматерски. Најтеже нам је било да сузимо избор јер је садржај екстремно разноврстан. Добијали смо снимке у различитим трајањима и резолуцијама, али смо се концентрисали на садржај и креативност,“ објашњава чланица жирија Соња Петровић.

Чиме ти бојиш град

У оквиру ове кампање осликан је кампер који ће путовати по региону и бити на свим фестивалима Егзит. Он је уједно и омладински клуб на точковима.

Коодинатор ОПЕНС-а Вукашин Гроздановић честита победницима и позива све младе да се јаве са идејама како да град учинимо још бољим местом.

„Младима су увек отворена врата за идеје и сарадњу, тиме сви заједно покушавамо да оставимо траг у нашем граду. Позивам младе да искористе прилику да нам се јаве да нешто заједно направимо и променимо. Главни циљ нам је да оно што радимо остане иза нас и да се настави одрживост омладинске политике. Новац не треба да буде разлог због ког се неке ствари не одржавају,“ објашњава Гроздановић.

Чиме ти бојиш град
Вукашин Гроздановић

Овом приликом ОПЕНС је дао још једну шансу младима да учествују у активностима и покаже им да су врата ОПЕНС-а увек отворена за нове идеје и предлоге.

 

Матеја Нинковић

Фотографије: Марија Ердељи

Leave a comment