Пројекат Светионик знања, чији је први део одржан на Дивчибарама, од 23. до 25. децембра, затворен je на Златибору, победом лесковачког тима.

Средњошколци, учесници пројекта ,,Светионик знања”.

Први део пројекта Светионик знања одржан је на Дивчибарама, када је 14 тимова из градова широм Србије добило прилику да се, кроз семинаре, упозна са предавачима, тимским радом и писањем пројеката. Сваки тим сачињен је од четири средњошколца из градова широм Србије који су добили по једну тему кроз коју ће приказати недостатке у својој локалној заједници и осмислити решење проблема. Три месеца касније, тимови су, од 1. до 3. фебруара, боравили на Златибору и за то време су имали шансу да представе жирију своје идеје.

Победу су однели Лесковчани.

Треће место понели су Пироћанци на тему туризма, док је друго место додељено тиму из ШапцаОвогодишњи победнички тим је из Лесковца и такође је радио на тему туризма. Они су кроз своју презентацију представили недостатке и изнели предлоге за побољшање локалне заједнице. Поред саме презентације, тим је кроз костиме из средњег века приказао културно-историјско наслеђе Лесковца.

Светионик нам је,  поред нових познанстава, омогућио и бољу сарадњу са градским институцијама са којима пре нисмо имали прилику да сарађујемо. Већина институција је била веома заинтересована за сарадњу и помоћ при реализацији пројекта. Победа је дошла после низа пројеката које смо одрадили у нашој локалној заједници и дала нам је јак подстицај да радимо на побољшању исте. Дошли смо са циљем да у најбољем светлу представимо Лесковац, а победа нам није била у првом плану. Уважили смо критике жирија и надамо се ћемо реализовати пројекат, кажу из победничког тима.

Друго место заузео је тим из Шапца.
Треће место заузео је тим из Пирота.

Новосађани су радили пројекат на тему спорта кроз коју су се одлучили  да популаризују спортове попут кенда, капуере, стреличарства и мачевања.

Стекли смо нове вештине које ће нам значити током реализације овог и наредних пројеката. Радили смо на  реактивацији мање популарних спортова и свакако да ћемо радити и на његовој реализацији. Да смо победили, добили бисмо више медијске пажње и спонзори би озбиљније разматрали наш пројекат. Идеја победничког тима је прилично шаблонска и устаљена, али свакако да су је изнели на маестралан начин и заслужили су победу, кажу Новосађани.

Најбоље пласирани тимови.

Идеја за овај пројекат настала је у оквиру организације српских студената у иностранству – ОССИ, а одобрена је од стране министарства омладине и спорта, 2018. године.

Прилично сам задовољан идејама. Учесници су направили велики успех и доста су напредовали за ова три месеца. Задовољан сам тимом младих људи који су вољни да раде и уче, али и целокупном организацијом. Посебно ми је драго што смо имали квалитетне чланове жирија из Ерсте банке, Делхаизе Србија и оранизације Разливалиште. Мислим да ће они много помоћи тимовима у реализацији пројеката. Донета је одлука да буџет пројекта буде 300.000, како би пројекти имали више активности и донели континуитет у раду. У плану је да  се „Светионик“ одржи и наредних година уз бољу подршку и организацију,“ објашњава пројектни менаџер Александар Јаковљевић.

Светионик знања пружа прилику средњошколцима да осмисле идеје и направе пројекте за побољшање заједнице у којима живе.

 

Матеја Нинковић

Фотографије: Маја Рубин

Leave a comment