Синоћ је, у великој сали Спенса, организована највећа зимска журка која је окупила 10.000 младих поводом отварања омладинске престонице Европе.

Свечаност у Новосадској синагоги, пре велике журке

У парнерству са EXIT фестивалом , ОПЕНС је угостио највеће светске и регионалне звезде као што су Хелем нејсе, Марко Луис, Ван Гог, Jax Jones, Ofenbach и Махмут Орхан, док ће први дан EXIT фестивала бити у знаку ОПЕНС-а.

Вече је почело наступом четворочланог сарајевског бенда, Helem nejse, који су пубици познати по свом шарму, интеракцији и спонтаности на бини, а њихови текстови су сагледани очима младих.

Ова титула је битна за Нови Сад јер га ставља на мапу Европе. Ми бисмо волели да се и Сарајево нађе у таквој позицији. Част нам је да наступамо уз Махмута Орхана, да се нађемо на плакату заједно са њим и да се на тај начин промовишемо. Презадовољни смо организацијом церемоније и поштовањем времена за одржавање проба и наступа, кажу из бенда Helem nejse.

Публику је, потом, обрадовао долазак певача Марка Луиса, на чији наступ, разноврсност инструмената и специфичну боју гласа нико није остао равнодушан. После његовог наступа, уследио је громогласни аплауз и врисак којим су Новосађани поздравили Ван Гога.

Свечаност у Новосадској синагоги, пре велике журке

Ђуле из Ван Гога препричава њихов први наступ на ЕXИТ фестивалу када им је он, дословно, представљао ИЗЛАЗ и верује да ОПЕНС представља нови почетак и улаз у простор младости.

Све што је поглед у будућност и све што је искорак из мрака, за нас је важно. Није чудно што је Нови Сад, једини град који није у Европској унији, добио титулу омладинске престонице Европе, а поготово што га после те титуле чека још једна. Кад се у загради нађу излаз и отвор, то је само промена која мирише на боље и то је промена која обећава. Млади су ти који треба да креирају и мапингују својим сензибилитетом све оно што је предмет интересовања и што покреће њихова чула. Млад човек је смисао и обећање. Младе не треба саветовати, од њих треба учити и они треба да нам покажу пут који ми треба да следимо. Учим од младих јер њихове очи виде бистрије од мог њуха и врло свесно пратим њихов траг. Крчите нам пролаз и верујем у вас, каже Ђуле.

ОПЕНС слуша младе и зна шта они воле, што је доказало и пуњење дворане великом брзином на наступе највећих светских DJ-ева. Jax Jones, Ofenbach и Махмут Орхан честитају Новосађанима титулу и радују се што наступају баш тим поводом.

Журка се наставила до касно у ноћ, али публика није јењавала. Младе очекује још много догађаја овог типа јер је ова година у знаку младости, енергије, креативности и забаве. Ово је њихова година!

 

Матеја Нинковић

Фотографије: Марија Ердељи

Leave a comment