Сигурно си се нашао много пута у ситуацији да нешто јако желиш, али да немаш довољно времена. Можда је за викенд концерт твог омиљеног бенда, али не можеш да одеш јер спремаш испит за понедељак. Колико пута си само морао нешто да помериш, одложиш, откажеш? И тек након тога ти постане јасно да је главни проблем недовољна добра организација или чак њено потпуно одсуство.

Како да боље организујем своје време

Живот на факултету је много комплексан. Захтева посвећеност учењу, одласку на предавања, али и време посвећено друштвеним активностима и хобијима. Понекад нам се чини да је немогуће постићи све заједно, па срећемо одличне студенте који немају времена за друштвени живот или пак другу крајност – студенти који превише времена проводе ван факултета, бавећи се свим другим активностима, ризикујући тако одлагање изласка на испите, и што у најгорем случају доводи и до обнављања године.
У тим тренуцима нам изнад главе лебди оно магично питање: “Како да се боље организујем?” Ми смо се бавили овом проблематиком и дајемо ти неколико корисних савета:

1. Направи план рада

Ово је можда и најтежи део. Динамичан живот на факултету често нам не оставља довољно простора да седнемо и добро размислимо о плану својих активности у наредних шест месеци.

Како да боље организујем своје време
Термини испитних рокова су нам од почетка студијске године познати, те би самим тим требало да направимо распоред изласка на испите. Одличан потез је да се тежи испити дају што пре, док је градиво још увек свеже, јер касније ће нам баш они задавати највише муке и потешкоћа.

2. Поштуј план активности

Ако си испланирао данас да учиш, а у међувремену те неко позвао на кафу, најбоље би било да учење ставиш на прво место, а у паузи да одеш на кафу. Тако ћеш спојити лепо и корисно, а нећеш ништа изгубити. Заблуда је да цео дан треба проводити над књигом, јер мозгу је поред рада, неопходан и одмор да би добро функционисао.

3. Не остављај ништа за сутра

Једна од највећих студентских заблуда јесте да ће ми се сутра више учити него данас и да ће ми неки други пут спремање испита лакше пасти. Чак и ако је неко градиво јако тешко или се чини немогућим за савладати, прочитај га више пута, продискутуј са колегама на ту тему, отиђи код професора на консултације или потражи неко другачије објашњење преко интернета. Било шта од наведеног је боље од ништа и остављања заморног градива за сутра или неки наредни испитни рок.

4. Време за одмор

Остављање учења за последњи час, значи да ћеш се морати одрећи сна, одмора, па чак и јела како би постигао да пређеш сва или барем већину испитних питања. Тиме исцрпљујеш свој организам, па ће ти требати неколико дана после испита да “дођеш к себи”. Дакле, упропастићеш и време после испита због лоше организације. Па уместо да прославиш, ти ћеш желети само да спаваш, или, још горе, мораћеш истим темпом да спремаш наредни испит.

5. Корисно дружење

Како да боље организујем своје време

Уместо испијања кафа или провођења времена са колегама у виду забава, журки, организуј заједничко спремање испита. Ово може врло лако да прерасте у још једно ћаскање и дружење невезано за испите, али потруди се да створиш радну атмосферу у својој соби, без тв-а, музике и сл. Припреми скрипте, испитна питања и покушајте једни другима да образлажете градиво. Наравно, паузу искористите за шетњу, оброк или кафу. Тако ћете радити корисну ствар и дружити се истовремено.

Ово су неки од савета како да своје време на студијама боље организујеш. Можда радиш и неки хонорарни посао, па је самим тим добра организација времена још важнија.
Све се може стићи и постићи. Кључ је само у доброј организацији.

Тања Савовић

Фотографије: freeimages

Leave a comment