Година младих у Новом Саду почела је данас у Мастер центру новосадског сајма и то сумирањем постигнутих резултата у 2018. години и обнављањем уговора са 42 партнерске организације које такође спроводе ОПЕНС програме.

Бројке говоре за себе. У спроведеним програмским активностима током 2018. године учествовало је преко 75.000 младих из целе Европе. 42 организације, које спроводе ОПЕНС програме, за мање од годину дана изнеле су преко 2195 активности, које су директно укључиле 50.000 младих људи. ОПЕНС је имао још преко 226 програмских активности и директно смо дошли до 30.000 младих људи.

– Није поента само у 2019. години и овој престижној титули, већ је то изврсна прилика да утемељимо фундаменталне ствари за омладинску политику и да их унапређујемо у наредним годинама. Веома сам поносан што у Новом Саду омладинске организације креирају политику за младе, и то је континуиран и системски процес. Сви делујемо заједно, а резултат таквог деловања је и освајање саме титуле. Циљ нам је да позитивну причу из Новог Сада проширимо и на друге градове у Србији – нагласио је градоначелник Новог Сада, Милош Вучевић.

Координатор ОПЕНС-а Вукашин Гроздановић је рекао да је прошле године издвојено за реализацију пројеката кроз партнерство са организацијама преко 40 милиона, а ове године преко 90 милиона динара.

“Нама су партнерства са организацијама које су биле са нама од почетка, врло битна. Увели смо озбиљнију финансијску контролу. Сваки пројекат је имао ревизора. То је стандард који смо заједно установили”, напоменуо је он и додао: “Јако важно је да се нагласи да је све ово подржано од Републике, Покрајине и првенствено Града и да ће ове године преко 350 милиона динара бити уложено у ОПЕНС-ове активности и изградњу инфраструктуре”.

До краја 2020. године 500 хиљада младих људи ће проћи кроз наше активности, истакао је Гроздановић на крају.

Вукашин Гроздановић, координатор ОПЕНСа.

Омогућено је бесплатно психолошко саветовање за младе, као и центри, портали, радијске и телевизијске емисије које информишу и промовишу младе. Промовисали смо узоре младих, покренули и испратили кампање о младима и за младе, направили водиче, одржали обуке за младе новинаре, обуке за вршњачке едукаторе, обуке за активно учешће за преко 1000 младих. Подржани су млади уметници, млади бендови и изградња омладинске публике у култури, посебно кроз сарадњу организација и институција. Уведен је бесплатан WI-FI, подржане су и промовисане вредности и разноликости мањинских група. Нови Сад посетило је и 300 омладинских делегата Уједињених Нација, као и преко 300 делегата Европског омладинског форума. Жива библиотека одржана је у Новом Саду, а после кренула и пут региона. Садили смо, јели и учили и промовисали здраве стилове живота. Били на Блокстоку, Уличним свирачима, ТАКТу и ЕГЗИТовим фестивалима. Гледали смо филмове на два точка.

Отворен је Простор у Градићу, као и друштвени центар за особе ЛГБТ популације, рашчишћени су темељи будућег Омладинског центра у Кинеској четврти, ојачан Новосадски волонтерски сервис и отворена Банка времена.

И, све то, само је почетак. Наредних дана, а у склопу отварања Омладинске престонице Европе, Нови Сад домаћин је састанцима бројних регионалних омладинских мрежа. Круна отварања, свакако је у суботу – формалним догађајем у СИНАГОГИ, као и СВЕЧАНИМ КОНЦЕРТОМ НА НОВОСАДСКОМ СПЕНСУ.

Нека се спреми 2019. година!

 

Фотографије: Марија Ердељи

Leave a comment