Нова година је стигла и сада је право време да поставимо себи неке нове циљеве, да се унапредимо и да постигнемо више. Ако сматраш да је учење страног језика нови изазов који желиш да савладаш, или те одувек занимао маркетинг и предузетништво, а можда ипак само желиш да унапредиш своје сликарске вештине, ту су многобројни сајтови који нуде едукације и обуке, и то квалитетно и бесплатно.  

Учење страних језика

Уколико студираш или си тренутно без посла, ових неколико сајтова ти може променити живот. Можда планираш да наставиш студије у иностранству, али не познајеш довољно језик. Веб-сајт, али и апликација за телефон Duolingo је изврсна и забавна за учење великог броја језика. За сада, не постоји превод на српски, па ако познајеш енглески, а желиш да научиш нпр. немачки, онда нећеш имати никаквих проблема. Тренутно су у понуди 33 светска језика: шпански, француски, немачки, норвешки, јапански, италијански, мађарски, кореански, руски, португалски….

Бесплатно учење страних језика
Бесплатно учење страних језика

Програмски језици

Учење програмских језика, за оне који нису имали близак контакт са истима током студија, може звучати изузетно компликовано и страшно. Међутим, уз предаваче са престижних универзитета таква обука постаје доступна свима који имају жељу да савладају PHP, CSS, PYTHON итд. Сва предавања су углавном на енглеском језику, мада можете одабрати и нека на шпанском, руском, италијанском. Сајт Coursera поред курсева из рачунарства и програмирања, нуди и најразличитије обуке из предузетништва, математике, психологије, уметности, инжењерства итд.

бесплатне обуке и курсеве
обуке и курсеве

edX

edX је сајт који нуди обуке из разноврсних области. Уколико те занима како да правилно аргументујеш своје ставове, да одговориш да ли је нешто морално или не, курс о критичком мишљењу би био сјајан избор. Историја, музика, дизајн, електроника… за свакога понешто. Преслушавање курсева и обука је бесплатно, али уколико желите и неку потврду у виду сертификата, њу можете да доплатите по завршетку курса.

Учење страних језика
Учење страних језика

edX  такође нуди напредне курсеве из енглеског, пословни енгелски, али и основе кинеског, руског, италијанског и многих других језика. Банкарство, микроекономија, берзанско пословање, али и заштита животне средине такође су доступни на овом сајту, поред 2500 других курсева. Сигурни смо да ћеш пронаћи нешто забавно и корисно.

FutureLearn

Још један сајт који нуди обуке из разноврсних области, као што су бизнис и менаџмент, уметност, здравље, језици, право, књижевност, наука, политика, програмирање….

Бесплатне обуке
Бесплатне обуке

Неки од понуђених курсева су и истраживање ноћног неба, анализа података, културна историја Јапана, како написати песму, или сценарио, која су то људска права и шта је то форензичка психологија. На теби је да одабереш.

Тања Савовић

Leave a comment