Путопис је оболео од подмукле, смртоносне болести: досадан је. Време је да му помогнемо. Клуб путника расписује регионални наградни конкурс “Спасимо путопис”.

Пријави се!

Идеја
Када је Марко Поло у 13. веку описао Пекинг, његова читалачка публика углавном није имала начина да тамо оде.

Зато су његови путописи имали смисао и функцију. Данас у Пекинг можете отићи на много начина – авионом или возом, сами или у друштву, самостално или преко агенције. На интернету можете пронаћи безброј фотки Забрањеног града. Или Сахаре, или Огњене земље, или поларне светлости. У високој резолуцији, из свих углова, снимљених помоћу дронова и друге напредне опреме.

Сателитске мапе, милијарде фотографија, документарци о свим могућим културама и феноменима, онлајн архиве научних радова, дигитализовани музеји, галерије и библиотеке – све је лако доступно и највећим делом бесплатно. Лакоћа путовања и доступност информација учинили су путописање сувишним. Путопис је постао, у сасвим буквалном смислу, технолошки вишак.

Класичан репортажни путопис је на издисају. Ваљало би смислити нешто ново. Нове начине да размишљамо, разговарамо и пишемо о путовањима, а самим тим и о свету, о себи у свету и о свету у себи.

Циљ овог конкурса је да истражимо шта би све путопис могао бити и постати, али пре свега да подстакнемо људе на размишљање, откривање и стварање, на радозналост и игру.

Какве путописе тражимо
Путопис се не сматра правим књижевним жанром јер представља само оквир у који можете стрпати мање-више било шта, од геолошке студије до љубавне приче. Управо то и желимо од вас! Употребите путовање као најшири могући оквир, изговор за стварање, полазну тачку да испричате своје приче.

Волели бисмо да видимо путописе који су другачији. Смелији. Експерименталнији. Који залазе у фикцију, поезију, етнологију, антропологију, есејистику, илустрацију, стрип. Свеједно нам је да ли сте путовали аутостопом или ишли на пословни пут, и хоћете ли нам послати свој путопис у форми СФ приче или поеме у епском десетерцу. За овај конкурс дајемо само две смернице: нека буде другачије, и нека буде ваше.

Техникалије

Сваки аутор има право да пошаље највише три уратка. Нема минималне ни максималне дужине. Путописи морају бити на некој варијанти ср-хр-бх-цг језика.

Предност имају радови настали ради овог конкурса. Молимо вас да назначите да ли је путопис раније објављиван.

Путопис можете употпунити фотографијама, али жири неће оцењивати квалитет фотографија.

Слањем својих радова на конкурс дајете право Клубу путника да их објави на сајту и у потенцијалним штампаним публикацијама, искључиво у непрофитне сврхе.

Жири сачињава уредништво Клуба путника. Жири задржава право да не прогласи победника, или да прогласи само прво, само друго или само треће место.

Резултати ће бити објављени у року од месец дана након затварања конкурса.

Радове шаљите на адресу klubputnika.kontakt@gmail.com, у поруци насловљеној “Конкурс 2019”.

За додатна питања, ту је одговарајућа форумска тема.

Рок за слање радова је 15. фебруар 2019.

Награде

  • Прва награда износи 200 евра.
  • Друга награда износи 100 евра.
  • Трећа награда 50 евра.

Сви радови који уђу у ужу селекцију биће објављени на сајту Клуба путника.

Постоји могућност да најбољи радови буду укључени у неку од будућих штампаних антологија.

Резултати конкурса биће објављени на овом сајту.

Извор: Najstudent.com

Leave a comment