Фотографи широм света имају још само месец дана да се пријаве за учешће на дванаестом конкурсу Sony World Photography Awards, и то у Професионалном и Отвореном такмичењу, као и у Такмичењу за младе.

Пријави се!

Конкурс је отворен за све, а пријаве на ово глобално и престижно такмичење су бесплатне на сајту .

Овим поводом, Светска организација за фотографију, оснивач награда, објавила је најновију селекцију тек пристиглих фотографија за 2019. годину. Фотографије су дела аутора из читавог света, и покривају широку лепезу тема у десет категорија Отвореног такмичења, а које жири оцењује као појединачну фотографију.

Међународно признато Sony World Photography Awards такмичење једно је од најважнијих на глобалном фотографском календару. На годишњем нивоу, бира се најбоља савремена фотографија из претходне године и слави широк спектар фотографских жанрова.

Директор и оснивач Светске организације за фотографију Скот Греј (Scott Gray) изјавио је: „Сваке године Sony World Photography Awards открива нове фотографске таленте, а већ признатим уметницима даје међународну публику да прикажу свој рад. Радујем се што ћу видети нове пријаве, као и одабир нашег уваженог жирија.“

Jan Salmon Legegner (Yann Salmon-Legagneur) генерални маркетинг менаџер за Sony Europe додаје: „Sony World Photography Awards је платформа која слави фотографију у свој њеној различитости, и уједно представља невероватне таленте из целог света.”

О значају ове награде говоре и троје професионалних фотографа који су, захваљујући успеху на Sony World Photography Awards, стекли глобалну популарност и препознатљивост.

Светска медијска изложеност и упознавање колекционара

Познати португалски фотограф Едгар Мартинс (Едгар Мартинс) одрастао је у Макау (Кина) и студирао је фотографију и друштвене науке на Универзитету уметности и Краљевском уметничком колеџу у Лондону. Представљао је Макао у оквиру 54. Бијенала у Венецији, а његов рад је излаган широм света и налази се у важним музејским збиркама. Он је остварио успех на  Sony World Photography Awards 2009. и 2018. године. Говорећи о такмичењу, Мартинс је изјавио: „Реакција медија је била одлична, са великом покривеношћу у новинама и на телевизијама широм света. Осим што је то мом раду пружило огромну светску видљивост, такође је скренуло пажњу колекционара, кустоса, галерија и музеја на моје фотографије. Као директан резултат учествовања у такмичењу Sony World Photography Awards , неколико приватних и јавних колекција је купило моје радове.”

Објављивање радова

Британска фотографкиња Аманда Харман (Аманда Харман) предаје фотографију на Универзитету Западне Енглеске, а њен рад је излаган и налази се у различитим музејским колекцијама широм света. Херманова је победила на Sony World Photography Awards 2014 у оквиру Професионалног такмичења у категорији Still Life, а њена серија „Флуидни пејзаж“ (A Fluid Landscape) је ушла у ужи избор у категорији Професионални пејзаж за 2018. годину. Она је недавно добила уговор за објављивање књиге за серију Друго место. „Учествовање у Sony World Photography Awards ми је омогућило сјајне ствари. Осећам да је то што сам била на ужем списку за награду 2018. године, и то што сам добила уговор за објављивање књиге са серијом фотографија које сам направила Sony фотоапаратом који сам освојила 2014. године, на леп начин затвара круг. Награде су ми без сумње помогле у каријери и ја сам узбуђена због следећих корака”, наводи Харман.

Представљање радова у уметничким галеријама

Фотограф године за 2018. годину је цењена британска уметница Алис Томлинсон (Alys Tomlinson). Завршила је фотографију на Сент Мартинс колеџу за уметност и дизајн и комбинује уређивачку, дизајнерску и рекламну фотографију са својим приватним пројектима. „Награда за Фотографа године ми је донела одличне ствари, укључујући и то да моје радове представља престижна, савремена HackelBuri Fine Арт галерија. Фантастичан је осећај то што могу да видим свој рад изложен на сајмовима широм света. По освајању награде, пронашла сам и издавача за своју серију фотографија, а моју књигу би требало да објави издавачка кућа ГОСТ Боокс у пролеће 2019. године.”

Рокови и жири

Судије за 2019. годину имају задатак да награде најбољу савремену фотографију из протекле године кроз следећа такмичења:

Отворено такмичење – најбоља појединачна фотографија у 10 категорија. Рок за достављање пријава: јануар 2019.
Такмичење за младе – фотографи узраста од 12 до 19 година, најбоља појединачна фотографија. Рок за достављање пријава: јануар 2019.
Националне награде – најбоља појединачна фотографија коју је направио локални фотограф из више од 60 земаља. Рок за достављање пријава: 4. јануар 2019.
Професионално такмичење – најбоља серија радова од 10 фотографија. Рок за достављање пријава: 11. јануар 2019.
Комплетну листу такмичара и категорија можете погледати на следећем линку:

Председник жирија је Мајк Троу (Mike Trow) уредник, фотограф, продуцент (Професионално такмичење) и Ребека Меклиланд (Rebecca McClelland), директорка фотографије и шефица уметничке продукције за Saatchi Saatchi & Prodigious (Отворено такмичење, Такмичење за младе и Националне награде).

Комплетне биографије чланова жирија можете погледати oвде.

Награде и изложба

Награда за Фотографа године износи 25.000 америчких долара, док ће свеукупни победник Отворене категорије освојити 5.000 америчких долара. Победнике у свим категоријама очекује Сонy опрема за дигитално снимање, а победници Професионалне категорије присуствоваће Sony World Photography Awards  вечери у Лондону у среду, 17. априла 2019 године.

Првопласиране и фотографије из ужег избора биће представљене на изложби од 18. априла до 06. маја 2019. године, у галеријском простору Сомерсет Хоусе у Лондону, а изложба ће укључити и добитнике награде за Изузетни допринос фотографији, које ће бити објављене у марту 2019. Претходни добитници су Кандида Хофер (2018), Мартин Пар (2018), РонгРонг & Инри (2016), Елиот Ервит (2015) и Мери Елен Марк (2014).

Предстојећи важни датуми:

фебруар 2019. – Ужи избор кандидата за Отворено такмичење и Такмичење за младе
фебруар 2019. – Проглашење победника у категоријама Отворено такмичење и Национална награда
Март, 2019. – Додела награде за изузетан допринос фотографији
април 2019. – Ужи избор кандидата у Професионалној и Студентској категорији
април 2019. – Фотограф године, победници у Професионалној категорији и победници у Отвореном, Студентском и Такмичењу за младе.

Извор: Портал Млади

Leave a comment