Она је познатија као девојка са папирима. Јелена Илић прави скулптуре од папира, а њен највећи подухват био је сатављање гомилe различитих скулптура и макете града који су на овогодишњем проглашењу Европске престонице младих красили позорницу.

папира

Јелена је дипломирани инжењер аритектуре, има 29 година и живи у Новом Саду. Њен бренд Paper Storm достигао је велику популарност, њене скулптуре наручују се широм земље. Прављењем скулптура од папира бави се већ две година, а како каже све је почело од оригамија.

Твој бренд носи назив Paper Storm – шта се крије иза тог назива?

Много сам мозгала о имену. Једно вече напољу је почела олуја, ја сам гледала кроз прозор како грми и сева на све стране. Тада сам ухватила себе како се дивим облику муње, и синула ми је идеја. То је било то, нисам имала више шта да размишљам. (смех)

Твоје скулптуре су увек другачије, облици и боје се никада не понављају. Где проналазиш толико инспирације?

У природи увек пронађем нешто што ме инспирише. Гледам струкутуру крошњи, стабла, генерално свет посматрам кроз призму геометријских облика. Одмах затим, седам за свој рачунар и почињем да скицирам. Размишљм добрих недељу или две, али обично нацртам и осмислим све из прве. Величина и боје дођу сами. Склона сам комликовању па се трудим у последње време да импровизујем колико год је то могуће и олакшам себи.

папира

Да ли си икада маштала о томе да ће твој хоби да прерасте у посао?

И нисам и јесам. Видела сам перспективу у овоме. Оно чиме сам одлучила да се бавим је несвакидашње и иновативно. Али сам се опет, са друге стране, плашила да многи можда неће посматрати моје скулптуре на исти начин као и ја. Испоставило се скроз супротно. Људи су ипак препознали потенцијал.

Главни алат којим се служиш је папир. Како од нечег наизглед савитљивог настају чврсте скулптуре?

Људи мисле да је папир крх и слаб, међутим геометријски облици и полигони које ја радим су углавном базирани на троуглу. То је најјача конструкција папира, не може да се уништи. (смех)

папира

Који је твој крајњи циљ?

Ја желим да продрем до најдубље подсвести људи, да они осете и спознају да је ово неки нови вид уметности који ће тек почети да се развија и живи. Желим да обојим животе људи скулптурама и разним бојама папира које користим. Крајњи циљ ми је да налетим попут олује и оставим за собом креативни хаос у умовима.

Као млади предузетник, шта би поручила онима који имају неку идеју, али се не усуђују да покушају или не проналазе прави начин да је реализују?

Уколико осетите потребу да испољите таленат, морате желети да у томе будете најбољи. Морате веровати у себе и сваки дан хранити ту своју жељу. На крају, живот сам направи пут до остварења снова. То је нешто што је сто посто загарантовано. Ту су наравно труд, рад, упорност. Спајање са другим људима, упознавање света и лична презентација другима преко свог рада.

 

 

Ивана Кордић

Фотографије: Марија Ердељи

Leave a comment