У животу нас каткад задеси нешто за шта смо били сигурни да се дешава само другим људима. Нисмо озбиљно схватали силне чланке који говоре о томе да изгубљени документи могу озбиљно да нас коштају, док се то није и нама догодило. Уколико си, несрећним случајем, остао без новца или, још горе, без докумената, не брини – олакшаћемо ти процес израде нових.

Како изгледа процес израде нових докумената?

Пре него што кренеш у процес израде нових докумената, сачекај да прође бар недељу дана од дана када си изгубио своје документе. Онај ко је украо или евентуално пронашао твој изгубљени новчаник ће, у најгорем случају, само покупити новац, а новчаник бацити на улицу или крај контејнера. У том случају га неко може пронаћи и донети у банку чији си корисник, или у најближу полицијску станицу. Тек када се испостави да твог новчаника и твојих докумената заиста нема, бићеш принуђен да израдиш нове.

  1. Лична карта

Лична карта је најважнији документ који поседујеш стога је најбитније да она буде прво што ћеш поново израдити. Отиђи у СУП у коме си је први пут направио и нагласи да си је изгубио. Добићеш документ који ћеш морати да попуниш, а на коме ћеш написати број претходне личне карте, своје основне податке, као околности у којима си је изгубио. Осим тога, мораћеш да уплатиш две таксе. Након тога ће твоја лична карта бити оглашена у Службеном гласнику Републике Србије као неважећа. Неколико дана касније, на адресу ће ти стићи решење којим се лична карта и коначно проглашава неважећом. Након тога ћеш, потпуно исто као да је правиш први пут, морати поново да одеш у СУП у својој општини, да уплатиш таксе за израду личне карте, да се поново фотографишеш, оставиш отисак прста и све оно што се ради у том случају, а нова лична карта ће ти бити израђена по хитном поступку – за 7 дана.

 

  1. Здравствена књижица

Здравствена књижица је такође веома битна и важно је да се побринеш да што пре добијеш нову. Јави се у Републички фонд за здравствено осигурање и пријави нестанак своје здравствене књижице. Потом треба да попуниш нови образац, да уплатиш накнаду од 400 динара и да сачекаш да се књижица изради. Процес израде може да потраје, али добићеш папир који ћеш моћи да користиш при посети лекару, у периоду док чекаш да се картица изради.

  1. Студентска картица

Потребно је да се јавиш у Службу исхране и да пријавиш нестанак своје картице. Они ће убрзо закључати твоју изгубљену картицу. Мораћеш да уплатиш надокнаду за израђивање дупликата своје картице, након чега се врши израда, као и пренос оброка са изгубљене на нову картицу. На нову картицу ћеш чекати само два дана. *

*ове информације важе за израду картице у СЦ у Новом Саду.

 

  1. Банковне картице

Уколико имаш платне картице, што пре иди у банку и онемогући коришћење картица, како онај ко их пронађе не би могао да их искористи. Након тога ће постојеће картице бити блокиране и отпочеће процес израде нових. У својој банци се распитај у вези трошкова, јер се негде израда плаћа, негде не, а негде зависи од тога да ли је картица изгубљена, да ли је украдена или нешто треће.

 

Све остале картице – библиотеке, књижаре, картице из бутика и сл. сигурно могу да сачекају. Горепоменуте картице су оне за које ћеш најпре морати да се побринеш. Знамо да процес може да буде дуг и прилично напоран, али овакве ствари се дешавају свакодневно и не треба их схватати толико трагично, чак и ако у првом моменту тако делује.

Ања Минић

Фотографије: https://unsplash.com

Leave a comment