Кино Клуб Нови Сад наставио је своју мисију, а то је филмска едукација у основним школама које се налазе у Војводини. Током 2018. године у пројекту „Тихо, учимо о филму“ учествовало је укупно 8 основних школа (Бачки Петровац, Бачки Јарак, Змајево, Степановићево, Силбаш, Ченеј, Ђурђево, Маглић), а преко двеста ученика прошло је филмске радионице.

Кино клуб Нови Сад

Овим путем Кино Клуб Нови Сад је изместио, бар на кратко, културна дешавања из простора градских институција у просторе локалних основних школа. За претходне четири године Независни филмски центар Кино Клуб Нови Сад обишао је преко четрдесет школа у Војводини и тако филмски описменио преко осамсто основаца. Предавач на овом пројекту био је новосадски редитељ Филип Марковиновић.
„Ове радионице су шанса да млади седму уметност препознају као науку, а да на филм гледају кроз више слојева, јер он није само пука забава како се данас представља. Када науче да препознају квалитет освестиће и стваралачки дух у себи.“ … рекао је предавач Филип Марковиновић.
Овим пројектом, али и свим другим као што су: „Краткокритика“ – радионица филмске критике, „Мој први филм“ – филмска секција, Кино Клуб Нови Сад наставља филмску едукацију међу младима у Војводини.
Пројекат „Тихо, учимо о филму“ подржан је од стране Министарства културе и информисања.

Leave a comment