Студенти ФТН-а осмислили SmartWalk паметни тепих и освојили прву награду на Националном такмичењу за најбољу студентску идеју за 2018. годину.

Браво за наше студенте!

Жељко Поповић и Владимир Винцан, студенти IV године Енергетике, електронике и телекомуникација – усмерење Микрорачунарска електроника – Факултета техничких наука, победници су Националног такмичења за најбољу студентску идеју за 2018. годину.

Ове године на такмичењу, које је одржано у Научно-технолошком парку Београд 15. новембра, своје идеје представило је укупно 10 тимова – финалиста са седам високо образовних установа у Србији. Сваки тим имао је седам минута да кроз pitch презентацију представи своју идеју, и 3 минута да одговори  на питања жирија.

ElektričariG3, како су наши студенти назвали свој тим, осмислили су паметни тепих који конвертује механичку енергију човековог хода у електричну енергију. Поред основне намене он би служио и као својеврстан светлећи тепих (LED екран – адресабилне LED траке) на којем би се могле исписивати разне рекламне поруке или поруке навођења ка излазу у случају ванредних ситуација. Овај уређај могао би се уграђивати на улазе у објекте у којима постоји велика фреквенција пролазника, као и на шеталишта, тргове, па чак и привремено постављати на музичким фестивалима као што је Exit где би се земљана подлога заменила SmartWalk-ом.

Жељко и Владимир за своје решење добили су и новчану награду у износу од 150.000 динара а у наредном периоду планирају да реализују први прототип паметног тепиха и уграде га на улазу у наш Факултет.

Такмичење за најбољу студентску идеју је покренуто у оквиру Erasmus+ пројекта IF4TM – Институционални оквир за развој треће мисије Универзитета у Србији са циљем да промовише предузетничку културу у оквиру студентске популације, да им помогне око трансфера иновативних идеја у производе или услуге на тржишту чиме би се побољшао национални социо-економски амбијент, као и да их охраби и обезбеди им неопходно знање и вештине за покретање сопственог бизниса.

 

 

 

 

 

Leave a comment