У сусрет оболежавању Међународног дана људских права, ОПЕНС и група ИЗАЂИ су, у сарадњи са Панонском платформом за људска права, у суботу, 8. децембра, одржали први дан конференције Наш прајд са панел дискусијом Чини ми се мења(м) се.

Први дан онференције ,,Наш Прајд”.

На овој конференцији су млади из ЛБГТ + заједнице причали о својим искуствима прихватања, аутовања и мењања себе и околине са циљем да створе друштво слободе, подршке и прихватања.

Организатор, Филип Коцевски, сматра да оно што раде треба да буде видљиво у јавном простору.

Радионица се тиче оспособљавања младих лица да постану омладински радници који раде са ЛГБТ младима, а једна од тих радионица је управо ова. Деца са ове радионице су дошла на идеју да прикажу своје задовољсtво и незавољство и поделе искуства тако што ће се јавно обратити. Желимо да наш простор и наше активности буду много доступније већем броју људи. Тежимо ка томе да створимо сигуран простор који није у оквиру само наша четири зида него свуда где постоје особе из ЛГБТ заједнице.

Млади предавачи гласно су говорили о проблемима које имају.

На првом делу конференције публика је имала прилику да одгледа филм од тринаест минута на којем се, на кратко, упознала са животима предавача из ЛГБТ+ заједнице. Након филма,  седморо младих предавача је пред публиком гласно говорило о проблемима и одговарало на сва постављена питања.

У чесник радионице, Никола Медурић, истиче да није лако јавно причати о својој сексуалности.

Сигуран сам у оно што јесам и немам проблем да то и признам, али јавним излагањем декларишем своју породицу и пријатеље. Младе из ЛГБТ популације пројекти и разговори овог типа могу да охрабре да признају себи и околини оно што заправо јесу. Људи који прилазе припадницима ЛГБТ популације имају одређене предрасуде и зато смо ту ми, и пројекти овог типа, да те предрасуде разбијемо. Када смо организовали ову радионицу нисам се надао успеху јер нисам очекивао велики број људи, али када смо видели да није тако обрадовали смо се. Било је много питања из публике, што нам и јесте био циљ.

Ови млади људи желе да буду прихваћени.

Ови људи су се састали како би заинтересоване информисали о својој заједници и помогли им да их други људи разумеју. Они се боре за своја права, они су другачији и воле то. Они су људи. Желе да испричају своја искуства јер кажу да једна особа може да промени цело друштво.

Баш зато што су сасвим обични људи, треба их саслушати, без предрасуда. Када постоје предрасуде према одређеној групи људи ствара се баријера. Када створите баријеру из свог живота сте уклонили људе који би вам можда значили.

Матеја Нинковић

Фотографије: Марија Ердељи

Leave a comment