Међународно пијанистичко такмичење – Меморијал Исидор Бајић, свечано је затворено проглашењем победника и доделом награда.

Polina Sasko, победница деветог Меморијала Исидор Бајић.

Финале Ц категорије Меморијала Исидор Бајић одржано је у новосадској Синагоги, где су се троје изабраних финалиста представили публици и жирију, са три клавирска концерта, уз пратњу Београдског симфонијског оркестра.

Победница деветог Меморијала Исидор Бајић  је Polina Sasko (Украјина). Она верује да ће јој ова победа у будућности бити велики подстицај.

Када сам прошла у финале била сам заиста срећна јер сам одувек сањала да свирам Равелов концерт уз пратњу оркестра. Имала сам велику подршку публике, што ми је много значило. Прелазак из етапе у етапу је психички много напоран и неизвесност је увек присутна.  Веома сам захвална и надам се да ће ми ова победа у будућности бити велики подстицај.

Chun Him Tam и Polina Sasko.

Друга награда није додељена, док је трећу награду освојио Chun Him Tam (Кина).

Меморијал Исидор Бајић је пијанистичко такмичење, у организацији истоимене музичке школе, који се бијенално одржава од 2002. године. Такмичари су по узрасту распоређени у три категорије по  две етапе, од којих троје најбољих финалиста из Ц категорије добија прилику да се на свечаном затварању жирију представи клавирским концертом уз пратњу оркестра.

Директорка Меморијала Исидор Бајић и директорка истоимене школе, Радмила Ракин – Мартиновић, нада се већој подршци покрајине наредне године.

Младим уметницима у Србији Меморијал Исидор Бајић пружа прилику да чују своје вршњаке из разних делова света. За Нови Сад је веома важно што има прилику да угости такмичаре и из двадесет осам земаља. Град подстиче овакве догађаје и ми се на ту подршку највише ослањамо. На нашу велику жалост, ово је први Меморијал на ком Министарство републике Србије није пружило никакву подршку.

Ово пијанистичко такмичење веома је важно за Нови Сад.

Свечаном отварању присуствовао је и члан Градског већа за културу, Далибор Рожић, који је изјавио да ће убудуће, уз подршку градске управе за културу, додатно унапредити овај програм по узору на светске манифестације овог типа.

Жири овогодишњег такмичења су чинила велика имена међународне пијанистичке сцене. Један од чланова жирија, Dragos Lungu (Румунија), истакао је да је ово такмичење изузетно добро за Нови Сад и Србију.

Добар пијаниста треба да има квалитетан звук и јасну визију рада. Сматрам да ће се ово такмичење у будућности наставити јер је заиста добро, а ниво на ком су пијанисти је одличан и мислим да иду правим путем. Ово такмичење је изузетно добро за Нови Сад и Србију. Влада заиста треба да улаже у овакве пројекте јер је култура важна за сваку земљу. Ако култура закаже, то никако није добар знак. Похвало бих цео организациони тим, јер мислим да раде одличан посао.

Поводом процеса изградње нове музичко-балетске школе, директорица истиче да ће учинити све што је у њеној моћи да следећи Меморијал Исидор Бајић буде реализован у новој згради.

Матеја Нинковић

Фотографије: Александар Кором

Leave a comment