Колико пута ти се десило да, на крају године, разочарано гледаш у своју листу, јер многе ставке ниси успео да испуниш? Нека ти 2019. година буде нешто другачија!

Пре него што саставиш листу жеља, прочитај наше савете!

Сваког децембра пишемо листе жеља. Једну листу чине ствари које желимо да купимо или добијемо, другу чине ствари које желимо да променимо код себе, а трећу активности које желимо да уведемо у свој живот. Листа може бити безброј. Ипак, када на крају године сумирамо утиске, најчешће бивамо разочарани из разлога што много тога нисмо остварили. У наставку ти дајемо неколико савета који ће, надамо се, помоћи да твоја листа жеља за 2019. годину буде нешто реалнија.

  1. Добро размисли, не залећи се

Када су у питању материјалне ствари, често непромишљено поступамо. Купујемо оно што нам се свиди на прву, не размишљајући да ли ће нам то заиста користити. Стога, пре него што на листу жеља ставиш пет пари патика или три скупе торбе, размисли да ли је то оно што ти заиста треба, да ли ћеш носити и користити и да ли икако можеш да скратиш свој списак. На крају године често се разочараш јер много тога ниси купио, али, када мало боље размислиш, можеш и без тога.

 

  1. Распореди своје време

Уколико планираш да кренеш у теретану или на неки курс, а уз то идеш у школу, студираш или радиш, питање је да ли ће то бити изводљиво. Генерално хоће, али ће ти то остављати мало времена за одмор, учење или дружење, што свакако неће допринети томе да се осећаш добро. Размисли о томе колико времена имаш и колико дневних активности можеш да уведеш тако да се то не одрази на друге аспекте твог живота.

У 2019. години треба да уживаш испуњавајући своје планове.
  1. Поведи рачуна о свом буџету

Уколико планираш да у новој години кренеш у теретану, али и на курс страног језика, узми у обзир да то прилично много кошта.  Уколико си у претходној години штедела – супер, али уколико ниси, направи приоритете. Физички активна можеш да будеш и ако свакога дана шеташ или трчиш, па на тај начин можеш да уштедиш на једној и себи приуштиш другу активност.

 

  1. Не претеруј са бројем жеља/планова

То не мора да буде листа од 30, 50 или 100 жеља/планова. Напиши онолико ставки колико мислиш да ћеш моћи да испуниш. Наравно да је океј написати и неке теже достижне циљеве, око којих ћеш морати да се потрудиш, али немој да претерујеш. То може да доведе само до разочарања. Нека то буду неки општи циљеви, а из месеца у месец прави месечне листе и тако своје веће циљеве подели на мање.

Желимо ти да у 2019. испуниш све своје циљеве и жеље!
  1. Назначи важне и мање важне циљеве

Можеш, на пример, са једне стране да напишеш важније жеље и циљеве, а са друге оне мање важне, које можеш, а и не мораш да оствариш. Тако ћеш се мање оптеретити и више усредсредити на оне важне, а ако се успут остваре и мање важне – још боље!

Ања Минић

Фотографије: https://unsplash.com

Leave a comment