Нови простор Америчког кутка у Новом Саду свечано је отворен у четвртак, 29. новембра. Већи и опремљенији простор на Кеју жртава рације, пружиће грађанима могућност да се прикључе новим и савременијим пројектима.

амерички кутак

Отварању је присуствовао велики број званичника међу којима је градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, председник Покрајинске владе Игор Мировић, амбасадор САД у Србији Кајл Скат, као и директор Културног центра Новог Сада Бојан Панаотовић.

Амерички кутак

Градоначелник истиче да је овај догађају у  корелацији са обележавањем дипломатских односа САД и Србије и званичне победе Србије у Првом светском рату.

После четрнаест година и великог броја успеха, Амерички културни центар је заслужио да добије бољи и опремљенији простор, захваљујући заједничком залагању свих који су били у том ланцу. Уз подршку Америчке амбасаде, успели смо да обезбедимо простор који је репрезентативан за Нови Сад. Овај кутак је мултидициплинаран и пружа подршку студентима и ђацима приликом учења енглеског језика. Драго ми је што смо заједно, окупљени око једног циља доказали да можемо да постигнемо добре резултате, објашњава градоначелник Новог Сада, Милош Вучевић.

 

Амерички кутак

Како је Нови Сад жив универзитетски град са културом и историјом, нова локација ће привући студенте, којих има преко 50.000, и пружити им нова искуства и информације.

Велика ми је част што присуствујем отварању једне овакве установе. Сарадња Културног  центра са Америчком амбасадом је изванредна и базирана је на међусобном поштовању и уважавању, надам се да ће тако и остати, говори председник Културног центра Новог Сада, Бојан Панаотовић.

Амерички кутак

Културна сарадња двеју земаља се рефлектује кроз овакве прсторе који људима омогућава да се повежу и упознају са новим просторима, технологијама, и информишу о култури што је препознала и Амбасада САД која је уложила значајна средства за опремање овог простора.

У протеклих четрнаест година Амерички кутак је изградио моћну мрежу од 7.000 чланова, постао је важан стуб овог града и место окупљања младих који желе да унапреде себе и своје могућности.  Кутак је постао значајан мост који спаја Америку са Србијом. Стари простор је био премали да прими све чланове Америчког кутка; у новим просторијама ћемо моћи да проширимо наше актиности у Новом Саду. Ова локација ће привући многе посетиоце са озбиљних универзитета, говори Амбасадор САД у Србији Кајл Скат.

амерички кутак

Добру сарадњу истиче и координаторка Америчког кутка, Милица Рашковић.

Амерички кутак не би био у оваковом дивном простору без добре сарадње са Културним центром Новог Сада, који је наш домаћин, без подршке Града и Америчке амбасаде. Бићемо један од најмодернијих центара у Новом Саду, а самим тим ћемо имати и модерне програме. Очекује нас много занимљивих програма у будућности. Мењањем простора, мењамо се и ми и тежимо ка томе да, кроз нове програме, будемо ближи грађанима, рекла је Рашковић.

амерички кутак

Чланство у Америчком кутку је бесплатно, а чланови имају право на изнајмљивање књига, ЦД-ова, ДВД-ева, дискова као и да добију детаљније информације о Сједињеним Америчким Државама.  Од децембра 2015. године, кутак је увео могућност полагања ТОЕФЛ испита и тиме постао једна од четири институција у Србији која је званичко ТОЕФЛ центар.

 

Матеја Нинковић

Фотографије: Марија Ердељи

Leave a comment