Пројекат Светионик знања пружа прилику средњошколцима да осмисле идеје и направе пројекте за побољшање заједница у којима живе.

Пројекат је одржан на Дивчибарама.

Пројекат Светионик знања, који се одржао је на Дивчибарама од 23. до 25. новембра, окупио је шездесет средњошколаца из петнаест локалних заједница, у циљу осмишљавања и реализације идеја које ће унапредити и побољшати заједнице у којима живе. Припреме за рад на пројектима пружиле су прилику средњошколцима да од предавача науче правила тимске сарадње, као и да стекну основно знање о писању пројеката.

Учесници су подељени у тимове које чини четворо средњошколаца из треће и четврте године, а који уз помоћ координатора и ментора из омладинских организација раде на осмишљавању идеја која ће унапредити живот у њиховој средини. Идеја за овај пројекат настала је у оквиру тима за Организацију српских студената у иностранству- ОССИ, 2016. године, а одобрен је од стране Министарства омладине и спорта 2018. године.

Сваки град добио је једну од пет задатих тема кроз коју треба да прикаже недостатке, а потом, кроз презентацију, предложи идеју за промену и побољшање.

Из новосадског тима кажу:

Нови Сад има велики потенцијал због неисцрпне енергије младих и титуле Омладинске престонице Европе коју смо добили. Наша тема је спортска култура и надамо се да и ван тима можемо да се ослонимо на људе за које верујемо да ће нам помоћи. Имамо добре идеје и изворе из којих можемо да добијемо финансијску и моралну подршку.

Тим из Вршца нада се новчаној подршци.

Наш град има потенцијал за развој спортске културе, што и јесте тема коју смо добили. За сад имамо на уму једну идеју која нам се чини реалном и верујемо да ће се она остварити, чак и ако не победимо. Циљ нам је да људи из градске управе чују  за наше проблеме и помогну нам да их решимо тако што ће уложити новац.

Прошлогодишњи победнички тим је из Краљева. Млади Краљевчани су, на тему туризма, осмислили пројекат који би повезао младе са разним туристичким активностима у Краљеву, како би се град на тај начин промовисао. Из прошлогодишњег победничког тима кажу:

У тренутку када су нас прогласили били смо пресрећни, али то расположење је трајало свега пар дана. Након тога је уследио осећај одговорности и потрага за новцем којим ћемо реализовати нашу идеју. Победа нам је донела медијски простор како бисмо указали људима на проблеме младих, али новац, нажалост, нисмо могли да добијемо.

Учесници и организатори надају се што већој финансијској подршци.

Пројектни менаџер, Александар Јаковљевић, нада се да ће ове године бити више представника спремних да уложе новац у ученичке идеје.

Прошлогодишњи „Светионик знања“ је, по мом мишљењу, прошао веома успешно. Ове године смо организацију подигли на виши ниво јер смо учесницима продужили боравак са два на три дана и такође смо увели и алумне менторе које чине учесници од прошле године. Не гарантујемо учесницима новац за реализацију идеја, али свакако можемо да пружимо подршку у проналажењу средстава. Надамо се да ће ове године бити више представника из фондација и организација која ће бити спремни да уложе новац у ученичке идеје. Младима овај пројекат значи како би покушали сами да промене нешто, а такође ће научити како да своје идеје спроведу у дело.

Учеснике чека напоран рад на задате теме – осмишљавање пројекта и десетоминутне презентације којом ће се представити жирију од 1. до 3. фебруара на Златибору, након чега ће се бирати победничке идеје.

 

Матеја Нинковић

Фотографије: Александар Миловановић

Leave a comment