Пројекат DANUrB, који реализује тим са Факултета техничких наука у сарадњи са ко-партнерима са Архитектонског факултета у Београду у оквиру INTERREG Дунав транснационалног Програма, награђен је као најбољи прекогранични пројекат у области културе и културног наслеђа у Србији.

DANUrB

На посебној церемонији која је одржана 14. новембра 2018. године у Београду у оквиру 6. Националне конференције о прекограничној сарадњи министарка за европске интеграције у Влади Републике Србије и Национални IPA координатор, Јадранка Јоксимовић, уручила је дипломе награђеним пројектима. Церемонији су присуствовали управник ЕУ јединице за транснационалну-међурегионалну сарадњу, неколико амбасадора, представници више министарстава и више од 300 српских учесника из различитих IPA пројеката који су у току. У име пројектног тима са Факултета техничких наука награду су, у оквиру свечаности, примили проф. др Дарко Реба и асистент Ранка Меденица.

Пројекат DANUrB је изабран за ову престижну награду међу бројним пријавама из девет различитих IPA прекограничних програма.

О пројекту

Пројекат DANUrB – DANube Urban Brand – а regional network building through tourism and education to strengthen the “Danube” cultural identity and solidarity u okviru INTERREG – Danube Transnational Programme – има за циљ да кроз културну мрежу ојача регионални идентитет и створи заједнички бренд неговањем прекограничних културних веза између насеља дуж Дунава, истражујући неискоришћене културне и друштвене ресурсе у функцији бољег привредног и културног развоја. Главни циљ пројекта је стварање свеобухватне просторно-културне мреже – „Дунавске културне променаде“, која би повезала све заједнице дуж реке, уједињујући их у јединствену туристичку дестинацију као бренд са тематским туристичким путевима, развијајући могућности које могу повећати број посетилаца и продужити њихов боравак у овом подручју.

Чланови пројектног тима са Департмана за архитектуру и урбанизам ФТн-а су проф. др Милена Кркљеш и проф. др Дарко Реба (руководиоци пројекта), проф. др Јелена Атанацковић Јеличић, проф. др Милица Костреш, доц. др Мирјана Сладић, доц. др Марина Царевић Томић и асистенти Ранка Меденица, Александра Милинковић, Стефан Шкорић, Дијана Бркљач, Растко Ножинић и Саша Медић.

 

Leave a comment