Канцеларија за младе града Београда по четврти пут је организовала Самит Младих који се одржавао 20. новембра у конгресним салама хотела Metropol Palace.

Прочитај репортажу са панела Паметни градови

Самит је подељен у три сале са по два панела са предавачима који могу бити веома интересантни и корисни за младе људе са наших простора. Самит Младих се организује младима од 15 до 30 година.

На панелу «ПАМЕТНИ ГРАДОВИ», чија модераторка је била Тамара Јаковљевић, предавачи су били следећи: Драгомир Петронијевић, члан скупштине Научно-технолошког парка од 2015.године; Милан Боснић- члан тима «Страwберрy Енергy» и Никола Опачић, млади иноватор и пример добре праксе.

Након кратког увода модераторке, Тамаре Јаковљевић, Драгомир Петронијевић је причао о томе како би град Београд требао да постане паметнији град. Он је нагласио да суштина паметног града је у томе што, на основу тога што се сваки град на Свету разликује, тако и план о развијању паметног града варира од града до града- те да пројекат Смарт Цитy Београд треба да се реализује на основу наших потреба као града и да, овај пројекат, као и град би требао да се унапређује из године у годину, из дана у дан. Он је нагласио да паметне младе људе треба подстицати да искористе свој потенцијал ради боље и паметније будућности, као и да млади иноватори остану у Србији и да се развијају у својој земљи. Оно што град Београд и Научно-технолошки парк имају у плану по питању паметног града Београда јесу: паметни семафори, који ће у зависности од гужве у сабораћају темпирати рад; увођење мобилне апликације која ће, без употребе руку возача обавештавати исте о слободним паркинг местима на одређеној адреси; такође је у плану умрежавање на принципу СафеЦитy, који ће развити сарадњу између надлежних органа и школства, као и градске управе, постављањем сигурносних камера, ради безбедности грађана Београда.

Оно што је још у плану, а за које јавност још није знало све до сад, јесте тзв. Линијски парк који би требао да се простире од Прокопа до Марине Дорћол, на коме би требало да се реализује што више паркова и тргова, такође са паметном стазом за трчање.

Ту долази до сарадње компаније «Strawberry Energy» и града Београда, како касније Милан Боснић, члан тима горе напоменуте компаније, објашњава принцип ”паметне клупе”. Клупе које «Strawberry Energy» производи већ су саставни део Smart City пројекта у Лондону, које поседују утичнице за пуњење телефона, као и бесплатну бежичну интернет конекцију, мераче загађења ваздуха и ваздушног притиска.

Као члан тима најнаграђеније стартап компаније «Strawberry Energy» он је истакао важност паметних телефона у нашој свакодневници. Живот без ових ”паметних” апарата би био незамислив. Милан Боснић је истакао две врсте пословања: класичну, производња и продаја и, која како наводи је рационалнији избор за градске управе: бесплатне клупе за град, у овом случају за Лондон, и брендирање клупа, које на тај начин доводи до профитирања компанија, јер људи на тај начин њих потражују као произвођаче осталих, ”паметних” иновација. Ти продукти ове компаније су и: ”паметна дрва”, која функционишу на принципу соларне енергије.

Никола Опачић је, млади иноватор и одличан пример добре праксе, осим паметне кутије за лекове, која обавештава пацијента када треба да узме свој лек и шаље СМС поруку лекару и пацијенту уколико није примио дозу, осмислио је концепт ”паметних степеница” које претварају кинетичку енергију у електричну, када се на степеник стане. Израдивши трећи прототип тих степеница, достигао је што многи други до сад на том пољу нису успели, а то јесте да се степеник не помера када се стане на њих. Он је истакао важност паметног искоришћавања ресурса, упркос томе што данас радимо- а то јесте искоришћавање истих док нам залиха не понестане. Опачић је, везано за посету Израелу, напоменуо да је том посетом видео оно што до сада није, а то су паметни домови. Реч је о ”паметним отирачима”, који када осете притисак, када се стане на њих, аутоматски упале светло, не би ли уштедели енергију, уместо да светло испред улаза светли целу ноћ. Напоменуо је важност штедње електричне енергије, која би требала да се и производи на паметнији начин. У разговору са полазницима Самита Младих на овом панелу су се постављала многа питања, а на то како млади иноватори могу да реализују неку стартап компанију, дао је одговор Милан Боснић, који је од почетка каријере сарађивао са Научно-технолошким парком. Он је нагласио колико савета је добио од људи који су део тог парка, од руковођења новом компанијом, преко књиговодства, све до фактурисања.

Панел ”Паметни градови” је био изузетно користан за све младе који имају идеју и желе да успеју у нашој држави.

Извор: Канцеларија за младе града Београда

Leave a comment