Младост, талент и иновативност обележили други дан Serbia Fashion Weeka  у дворцу Еђшег у Новом Саду одржана је заједничка ревија финалиста националног такмичења такмичења Fashion talent design competition у оквиру које су своје моделе представили Богдан Мрша, Тара Лалић, Мина Цветиновић, као и финалиста интернационалног такмичења “European Fashion talent design competition”, млади дизајнер из Словеније, Дејан Петровић.

SFW друго вече

Као и претходне сезоне, Serbia Fashion Week и Национална комора за моду Србије развиле су платформе за препознавање и подршку младих дизајнера

– Fashion Talent Design Competition i Europian Fashion Talent Design Competition. Циљ овог такмичења је да се младим дизајнерима пружи могућност остваривања и развитка међународне каријере у модној индустрији. Најбољи међу младим талентима биће у прилици да освоје прву награду и представе своју колекцију на највећем светском модном фестивалу младих талената „FASHIONCLASH“ у Холандији.

На самом почетку свечаности публика је имала прилику да присуствује својеврсном модном перформансу – стварању креација свима доброг познатог, сада већ прихваћеног као домаћег, француског дизајнера Еyмерица Францоиса. Потпредседник Serbia Fashion Weeka на лицу места показао је како изгледа стваралачки процес једног креатора. Како он наводи, ово је био један вид подршке младим дизајнерима, али исто тако, желео је да покаже публици да то није ни лак ни наиван посао, јер су многи пуни предрасуда и немају разумевања и поверења у дизајнере. Он је у свету моде већ двадесет година, па самим тим су тренуци када га нешто импресионира ретки. Саветује младима да стварају нешто ново, нешто инспиративно јер се само тако могу издвојити као посебни и као најбољи.

Први се посетиоцима преставио млади дизајнер и студент модног дизајна Факултета дигиталних уметности, Богдан Мрша. Његова колекција сачињена је од спортске опреме, тамних, црних нијанси и представља нешто иновативно и несвакидашње. Мараш сматра да млади талентовани људи могу мењати модну индустрију, а после своје ревије истакао је да му је улазак у финале оваквог такмичења веома значајан корак ка грађењу успешне каријере.

Тара Лалић својом колекцијом To Much, чију је главну инспирацију пронашла у романима Врли нови свет Олдуса Хакслија и 1984. Џорџа Орвела, приказала је своју визију будућности. Њени модели садрже на себи 3Д принт: бебино лице, одрасло андрогено лице и лице старца. Такође су у истој техници штампане руке како би изгледало као да држе одећу.

Публика је аплаузима дала подршку и талентованој Београђанки, младој дизајнерки Мини Цветиновић, а потом и њеном колеги из Словеније Дејану Петровићу.

После ревија уприличен је коктел на ком су гости могли да размене утиске, а млади дизајнери да уживају у бројним комплиментима. Трећег дана Serbia Fashion Weeka модни караван сели се у Мастер центар Новосадског сајма где ће се најпре одржати семинар Nemestic –Digital Services for Collaboration, Design, Education and Culture. Након тога на програму су ревије MB Contur Brand by Мира и Божица, Етно Гламур бy Силвана, Јованка Радовановић Couture, Еден Ателиер, Кхан бy Кристина Минникханова, Cristonati Couture. На самом крају друге вечери публици ће сцоје колекције представити Марија Шабић и Бошко Јаковљевић.

Leave a comment