На спектакуларној церемонији у Позоришту младих, у Новом Саду, литвански град Клајпеда синоћ је проглашен Омладинском престоницом Европе за 2021. годину.

Европска омладинска престоница
У пуној сали Позоришта младих Клаипеда је синоћ однела титулу Европске омладинске престонице

Осећамо се одлично, пресрећни смо јер нисмо очекивали победу. ОПЕНС је поставио висок стандард и имамо тежак задатак да то достигнемо. Много смо радили и сада, после две године, видимо да се труд исплатио – кажу из победничког тима.

На свечаној церемонији присуствовали су бројни званичници, међу којима су премијерка Србије Ана Брнабић, шеф делегације Европске уније у Србији Сем Фабрици, председник Европског омладинског форума Луис Алварадо и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић.

Ово је велики дан за Нови Сад и велико признање за Србију. Верујем да млади могу да покрену ову државу и морају да искористе ове две титуле и покажу грађанима да је Србија место за живот. Тежимо ка томе да што више младих остане у Новом Саду, да се досељавају, а не да пакују кофере. То је суштински циљ свих процеса којима се бавимо и чему тежимо, рекао је градоначелник Новог Сада – Милош Вучевић.

Европска престоница младих

Премијерка Србије Ана Брнабић је истакла како је Нови Сад центар српске креативности, иновације и генијалности.

Са свим својим креативним људима, градоначелником и његовим тимом који деле исту визију, не чуди што је Нови Сад престоница омладине. Желим посебно да се захвалим за то што сте радили заједно и тако умножили своје знање, искуство и креативност да направите Нови Сад креативним градом. Треба сви да учимо од вас. Ви сте пример како град треба да се понаша у 21. веку – рекла је премијерка Србије, Ана Брнабић.

ОПЕНС 2019 својим програмом већ годину дана покушава да приближи европске вредности младима у Новом Саду и да политику спусти на локални ниво и тиме укључи младе у процесе доношења одлука. То је стратегија која би могла бити примењива и у другим градовима, оцењује шеф делегације Европске уније у Србији, Њ. Е. Сем Фабрици.

Награда потврђује улогу Новог Сада као града отвореног свету и Европи. Награда носи поруку да ће млади у Србији обликовати будућност ове земље и бити део Европске уније и стога је и моја улога вечерас да подстакнем омладину и промовишем европске вредности. Заједно можемо да радимо на томе да пут Србије у Унију буде бржи и ефикаснији – додаје Фабрици.

Европска омладинска престоница

Титулу Омладинска престоница Европе додељује Европски омладински форум већ десет година, са циљем да европски ниво, политике и вредности спусти на локални ниво и укључи младе да буду активни чланови друштва.

Победници су обично градови који су отворени за нове пројекте, изазове и дозвољавају младима да преузму лидерство. Они осмишљавају програме који укључују младе, не само о проблемима права младих, већ и о полној једнакости, мобилности, будућности и економије града. Нови Сад је одличан пример јер је веома креативан и постао је лидер у европским правима младих – објашњава председник Европског омладинског форума Луис Алварадо Мартинез.

Европска престоница младих

Нови Сад је постао Омладинска престоница Европе у Варни 2016. године и од тада активно ради на имплеметирању планираних програма. Други највећи град у Србији биће Омладинска престоница Европе наредне године, али су програми које ОПЕНС спроводи почели већ ове године

Веома ми је драго да видимо оволики број младих људи у Новом Саду, и да имамо прилику да угостимо преко 350 младих људи из свих европских земаља. Циљ за следећу годину, када смо престоница младих, је да дођемо до 500.000 младих људи који ће учествовати у програмима и активностима у Новом Саду и Србији, а и региону. Овде су четири европска града, са највећом делегацијом до сада – преко 80 људи са градоначелницима и члановима администрације – говори Вукашин Гроздановић, координатор ОПЕНС-а.

Европска престоница младих

Наредних дана у Новом Саду одржава се Генерална скупштина Европског омладинског форума на којој ће бити изабран наредни председник Европског омладинског форума на период од две године.

 

Матеја Нинковић

Фотографије: Марија Ердељи

Leave a comment