Град Београд је током последњих пет година урадио заиста много тога када је омладинска политика у питању. Отворен је Научно-технолошки парк на Звездари, а готово хиљаде студената „прошле” кроз програм „БГ пракса” и тако стекле прва радна искуства у институцијама Града Београда и јавним предузећима, рекао је председник Скупштине града Никола Никодијевић на „Самиту младих”, који организује Канцеларија за младе Града Београда у хотелу „Метропол“.

Четврти Самит младих!

Догађају су присуствовали чланови Градског већа Драгомир Петронијевић, Елена Билић и Фадиљ Еминовић, вршилац дужности подсекретара за комуналне и стамбене послове Никола Рајичић, вршилац дужности подсекретара за енергетику Милан Вулевић, директор Канцеларије за младе Недељко Радосављевић и заменик директора Канцеларије за младе Немања Марковић.

Никодијевић је истакао да су сваке године на „Самиту младих” приметни бољитак и побољшање квалитета рада, али и тематике која се обрађује.

– Из године у годину учествујем у готово свим активностима и скуповима које организује Канцеларија за младе. Задатак ове канцеларије је, пре свега, да се бави актуелним и горућим питањима и проблемима који муче младе људе, али наравно и да заједнички радимо на решењима. Врата Града Београда ће увек бити отворена за све вас, док ће задатак Канцеларије за младе остати мотивисање и активирање што већег броја младих – рекао је Никодијевић.

Према његовим речима, за младе је суштински важно да не губе време, али ни сопствене снове, док је задатак Града Београда да помогне у остварењу тих снова.

– Помогли смо многим младим људима да започну сопствени бизнис, али желимо да одемо и корак даље. То је наша жеља у данашње време, када није потребно више од рачунара да се „изађе” на било које тржиште. Од младих се данас очекује да буду активни, да преузму иницијативу, да до краја искористе све своје потенцијале и ставе их у функцију бољег живота свих грађана ове земље. Зашто бисмо тражили и скупо плаћали знање и памет када то имамо у својој земљи. За 20 до 30 година, половина занимања која данас постоје у свету ће бити прошлост. Не би требало да чекамо да се то догоди, како бисмо започели процес адаптације, већ би требало да креирамо будућност – додао је председник градске скупштине.

Он је додао да се од младих тражи да верују у себе, да буду ангажовани и да не чекају да их „неко повуче за рукав” јер, како је рекао, такав систем више не постоји нигде у свету.

– Видим да се млади баве и темом „Е-спорта”, а постоје тврдње да ће за 30 или 40 година електронски спорт у потпуности заменити овај садашњи – „прави”. Уколико се тако нешто заиста догоди, гледајте да и у томе будемо најбољи и да будемо предводници, а не неко ко ће са стране да посматра ствари – закључио је Никодијевић.

Петронијевић је истакао да је приметан тренд повећања броја активности Канцеларије за младе у последњих неколико година, што је јасан знак да се поверење младих у ту институцију у потпуности вратило.

– Урађено је много добрих ствари, али је исто тако много посла пред нама. Канцеларија за младе отвара лакши пут младим до стипендија, али и прави трансфер знања, односно ради на томе да се млади након школовања у иностранству врате у своју земљу и ту примене све што су научили. У Београду и Србији се такође може добро пословати и зарадити, а најбољи пример за то је Научно-технолошки парк Звездара, чија је зарада у 2017. години била 16,4 милиона евра – рекао је Петронијевић.

Директор Канцеларије за младе Недељко Радосављевић истакао је да му је изузетно драго што је четврти пут заредом део „Самита младих”.

– Захваљујем тиму Канцеларије за малде на одлично обављеном послу, као и челницима Града Београду, посебно Николи Никодијевићу и Драгомиру Петронијевићу, од којих смо увек добијали велику подршку за наш рад – рекао је Радосављевић.

Циљ „Самита младих” је да амбициозни млади људи на предавањима, панел-дискусијама и радионицама размене мишљења и искуства са предавачима.

Извор: Канцеларија за младе града Београда

Leave a comment