Др Јелена Владић, млада научница са Технолошког факултета у Новом Саду, добитница је овогодишње награде Danubius Young Scientist Award за најбољег младог научника из Србије.

Најбољи млади научник у Србији

Ову престижну награду Јелени је на Универзитету Коменског у Братислави, на свечаној додели награде најбољим младим научницима из земаља Дунавског региона, доделило Аустријско министарство за образовање, науку и истраживање и Институт за Дунавски регион и Централну Европу.

Свечаном уручењу награде присуствовали су и ректор Универзитета у Новом Саду, проф. др Дејан Јакшић, као и проф. др Мирослав Весковић, ранији ректор Универзитета у Новом Саду.

Награда Danubius Young Scientist Award се додељује од 2011. младим научницима из 14 земаља Дунавског региона (Аустрија, Босна и Херцеговина, Бугарска, Црна Гора, Чешка, Хрватска, Мађарска, Молдавија, Немачка, Румунија, Словачка, Словенија, Србија и Украјина) за изузетна достигнућа у подручју њиховог истраживања. Награда се додељује са намером да се укаже част и ода признање изузетним научницима и научницама, који постижу изванредне резултате у својим научно-истраживачким пољима.

Критеријуми доделе награде укључују научну изврсност и иновативан приступ у академском раду, тематску релевантност научног рада за проблеме Дунавског региона, значај истраживања у међународним оквирима, потенцијал научника, укљученост у међународне научноистраживачке организације и сарадње, дисеминација научног знања.

Извор: Brif.rs

Leave a comment