Опенс је у петак, 16. новембра, прославио свој други рођендан. Вукашин Гроздановић, координатор Опенса, одржао је свечану захвланицу и најавио изградњу новог омладинског центра за младе. Подељено је 11 титула младима који “боје град” својим бојама.

Опенс

Пројекат под називом “Чиме ти бојиш град” има за циљ помоцију младих индивидуа и представљање њиховог рада, јер су управо они, оно што чини шаренило нашег друштва. Ових једанаесторо младих својим радом и идејама служе као пример. Један од њих је и Јован Лучић, који црта графите по градским улицама.

На овај начин град бојим својим идејама, Инспирацију проналазим у себи, својим мислима и унутрашњим борбама. Најбитније је идеје преточити у дело; не држати их само за себе. Добре идеје треба да буду свима видљиве и треба сви у њима да уживају – каже Јован.

Опенс

Колико стабала посадимо, толико ћемо убирати плодова –  била је главна порука координатора Опенса, Вукашина Гроздановића. Након што је одабрано 11 младих уметника, научника и спортиста који су добили титулу креативних младих људи, уследио је разговор са њима. То су: Анђела Бранковић (боксерка), Алекса Јoвановић (скејтер), Филип Стефановић (осликавање мурала), Иван Раковић (ручно производи даске за скејтове), Јелена Илић (прави скулптуре од папира), Јована Јовановић (сликарка), Јован Блешић (екстремни спорт- вожња бицикла), Јован Лучић (графит уметник), Немања Бановић (средњовековно мачевање), Сања Петровић (визуелни креатор Опенса), Стефан Стојачић (играч баскета), Тијана Ивковић (јутјуберка и власница продавнице слаткиша).

Из Опенса најављују још богатији садржај у будућности, сарадњу са другим центрима за културу и изградњу новог омладинског центра у нашем граду. Истакли су важност волонтерског рада и изјавили захвалност својим волонтерима. Њихов крајњи циљ је да младима омогуће развој на пољу обука и стручних усавршавања путем радионица и предавања; промоцију оних који радом постижу невероватне успехе као и бесплатан културно-уметнички садржај, који нам је на крају и донео титулу Омладинске престонице Европе.

Искористили смо прилику да питамо Вукашина Гроздановића која је то рођенданска жеља ове организације.

Наша жеља је да се оствари што више жеља младих. А ми стојимо на располагању да у томе помогнемо. Желимо да укључимо још већи број младих људи и да постанемо једна велика, активна заједница – каже Гроздановић.

Опенс

Полако се ближимо уласку у 2019. годину када Нови Сад и званично постаје Омладинска престоница Европе, те нам не преостаје друго него да уживамо у бојама нашег града за које је заслужна наша омладина.

 

Ивана Кордић

Фотографија: Марија Ердељи

Leave a comment