Студије Примењеног софтверског инжењерства на Департману за енергетику, електронику и телекомуникације Факултета техничких наука у Новом Саду су засноване на најбољим искуствима најпрестижнијих светских универзитета (MIT, Carnegie Mellon, Fraser). Наставни план је конципиран тако да прати најсавременије тенденције у рачунарству (посебно у софтверском инжењерству), односно у електроенергетици, ради њихове примене у развоју софтвера за подршку електроенергетских система.

Пријави се!

Мастер академске студије Примењено софтверско инжењерство омогућују стицање звања мастер инжењер електротехнике и рачунарства и трају једну годину (60 ЕСПБ).

Сви предмети су изборни, ради специјализације и продубљивања знања у жељеном смеру.

Погледајте наставни план и распоред предмета по семестрима и годинама студија.

Завршетком мастер студије студенти имају директну проходност на студијски програм докторских студија Енергетика, електроника и телекомуникације, чијим завршетком стичу звање доктор наука – електротехника и рачунарство. Избором предмета докторских студија, студенти могу остати у области Електроенергетског софтверског инжењеринга.

У току студија на студијском програму електроенергетског софтверског инжењеринга, предвиђено је да студенти, посредством стручне праксе и укључивања у најпрестижније софтверске пројекте у области електроенергетике, добију прилику да примењују и оплемењују стечена знања и да брзо стручно сазревају. На тај начин студенти могу да овладају најсавременијим софтверским алатима и технологијама (Ц#, WЦФ, Мицрософт Азуре, ИБМ Смарт Цлоуд), да раде на најмодернијој опреми и да сарађују са стручњацима водећих светских компанија у области софтвера и његове примене у електроенергетици (Мицрософт, ИБМ, Гоогле, Амазон, Сцхнеидер Елецтриц).

Упис
За упис на дипломске академске-мастер студије могу конкурисати лица са завршеним одговарајућим основним академским студијама у трајању од три године и које вреде најмање 180 ЕСПБ за студијске програме које трају две године, три и по године и које вреде 210 ЕСПБ за студије које трају годину и по и вреде 90 ЕСПБ, односно у трајању од четири године и које вреде најмање 240 ЕСПБ за студијске програме које трају једну или једну годину и које вреде најмање 60 ЕСПБ.

Могућност запошљавања
Потражња за инжењерима оспособљеним да развијају софтвер за подршку електроенергетских система далеко превазилази тренутне могућности за њихово школовање. Реч је о светском тренду, јер стални раст потреба за електричном енергијом константно поставља изузетно високе захтеве према софтверу неопходном за ефикасно коришћење ограничених ресурса електроенергетских система и ствара неисцрпну могућност за ангажовање нових инжењера оваквог профила.

Студенти студијског програма Електроенергетски софтверски инжењеринг имаће предност при добијању стипендија и посла у водећим компанијама из ове области. Посебно се истиче водећа светска компанија за софтверски електроенергетски ижењеринг – Сцхнеидер Елецтриц ДМС Нови Сад, која тренутно окупља око 1000 висикообразовних стручњака из ове области. План компаније је да окупи 10.000 таквих стручњака у најкраћем могућем времену.

КОНТАКТИРАЈ
Факултет техничких наука Универзитета у Новом Саду, више информација потражи овде. 

Извор: Najstudent

Leave a comment